Fondul ONG in Romania: Componenta 3 – „Dezvoltare Durabila”

fluture.jpg

Fundatia pentru Parteneriat gestioneaza Componenta Dezvoltare Durabila, in cadrul Rundei 1 a Fondului ONG, parte a Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014, finantat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 31.07.2013
Bugetul programului: 2.100.000 euro

Flower Obiectiv general

Obiectivul general al Componentei Dezvoltare Durabila este sprijinirea dezvoltarii durabile si imbunatatirea starii mediului in Romania, prin contributia ONG-urilor si prin participare publica.

Aceasta Componenta va sprijini proiecte care se incadreaza in urmatoarele domenii principale de interes: schimbarile climatice, protectia biodiversitatii si peisajului, ecoturism, activitati de advocacy si watchdog de mediu/constientizare ecologica si participare publica sporita in luarea deciziilor de mediu, educatie ecologica.

Solicitanti eligibili

Prezentul Apel se adreseaza exclusiv organizatiilor neguvernamentale si nonprofit, infiintate legal si cu sediul in Romania.
In plus fata de criteriile mentionate mai sus, solicitantii trebuie:

  • sa respecte valorile democratice si drepturile omului;
  • sa aiba capacitatea, conform statutului lor, sa actioneze in domeniul abordat prin proiect;
  • sa fie independenti de guvern si alte autoritati publice locale, regionale si nationale;
  • sa fie independenti de partide politice si de organizatii comerciale;
  • sa fie direct raspunzatori pentru elaborarea si managementul proiectului impreuna cu partenerul si sa nu actioneze ca intermediari.

Parteneri eligibili sunt organizatii neguvernamentale, entitati publice sau private, comerciale sau non-comerciale, de preferinta din statele donatoare. Entitatile publice pot fi autoritati publice locale si centrale, institutii/agentii publice, servicii guvernamentale deconcentrate la nivel local, unitati administrativ teritoriale, universitati etc.

O organizatie poate depune, in calitate de Solicitant, un numar maxim de 2 Cereri de finantare in cadrul Componentei Dezvoltare Durabila pentru acest Apel pentru cereri de finantare, din care numai 1 aplicatie pentru Granturi mari.

Potentialii solicitanti pot adresa intrebari referitoare la acest Apel pentru Cereri de finantare prin e-mail, telefon sau fax pana la data de 25 iulie 2013 (inclusiv) in atentia: Imola Antal – Manager Program; E-mail: [email protected]; telefon: 0266 310 678; fax: 0266 310 678.

Activitati eligibile

Proiectele propuse in cadrul acestei Componente trebuie sa contribuie la imbunatatirea calitatii mediului si sa ofere comunitatilor alternative fezabile de dezvoltare sociala si economica prin utilizarea responsabila a resurselor naturale, in vederea unei dezvoltari durabile.

Initiativele de constientizare privind protectia mediului si dezvoltarea durabila nu se vor limita la furnizarea/diseminarea de informatii, ci vor include masuri concrete, pro-active de implicare a grupurilor tinta in actiuni cu impact pozitiv asupra mediului.

Aceasta Componenta va sprijini proiecte care se vor axa pe urmatoarele tipuri de activitati:

Schimbarile climatice

  •  dezvoltarea capacitatii si expertizei ONG-urilor privind schimbarile climatice;
  • cresterea gradului de constientizare si imbunatatirea accesului publicului la informatii obiective si de incredere privind schimbarile climatice, prin abordari participative;
  • promovarea utilizarii pe scara larga a transportului nemotorizat si public (inclusiv biciclete), si a mijloacelor alternative de transport (proiecte practice);
  • contributia la dezvoltarea si/sau feedback privind politicile publice (dezvoltate de catre institutiile de stat) legate de schimbarile climatice si adaptarea la acestea, la nivel local si national;
  • cresterea gradului de constientizare si educatie in ceea ce priveste schimbarile climatice, prin furnizarea de informatii adecvate si cunostinte relevante.

Protectia biodiversitatii si peisajului

  • activitati concrete de protectie a naturii, actiuni legate de protejarea habitatelor si speciilor, cum ar fi: reconstructia habitatului, gestionarea speciilor invazive, reintroducerea speciilor, protejarea speciilor in afara habitatelor naturale (specii aflate in captivitate, in sanctuare de animale si pasari);
  • initiative de sprijinire a punerii in aplicare a retelei NATURA 2000 in Romania pentru cresterea nivelului de acceptare a cadrului NATURA 2000 la nivel de public;
  • managementul ariilor protejate bazat pe comunitatea locala;
  • protectia peisajului traditional: aceasta poate include proiecte referitoare la dezvoltarea rurala durabila, conservarea mijloacelor de trai durabile, precum si promovarea produselor traditionale locale.

Ecoturism

  • dezvoltarea si promovarea destinatiilor ecoturistice in zonele care indeplinesc principiile destinatiei ecoturistice.

Activitati de advocacy si watchdog de mediu (care vizeaza constientizare ecologica si participare publica sporita in luarea deciziilor de mediu):

  • imbunatatirea aplicarii legislatiei de mediu si monitorizarea acesteia la nivel local si national prin implicarea directa a ONG-urilor si a cetatenilor;
  • analiza politicilor de mediu si dialog intre ONG-uri si factorii de decizie locali si nationali;
  • constientizare si luarea de masuri impotriva proiectelor de dezvoltare si infrastructura care sunt destructive pentru mediu, prin intermediul ONG-urilor si implicarea publicului;
  • initierea si implementarea campaniilor si masurilor de sensibilizare a publicului si de implicare a unor grupuri cat mai mari in activitatea de advocacy;
  • cresterea nivelului de constientizare a publicului cu privire la problemele de mediu prin intermediul unor abordari participative si imbunatatirea accesului la informatii obiective si de incredere (de exemplu, privind schimbarile climatice, biodiversitatea, probleme de mediu urbane, etc.), actiuni concrete, dezvoltarea si punerea in aplicare a instrumentelor si sistemelor eficiente pentru participare publica in procesul decizional de mediu.

Educatie ecologica

  • acordarea de posibilitati tinerilor de a fi in contact cu mediul natural, prin participarea la experiente practice de educatie ecologica prin programe in aer liber si activitati de teren, lucrand in colaborare cu o varietate de scoli si alte organizatii nonprofit de tineret; aceste experiente vor oferi oportunitati de educatie ecologica academice, practice si creative, in scopul de a dobandi o mai buna intelegere si apreciere a obiectivelor de gestionare a resurselor naturale, prin aceasta contribuind la formarea unor elevi, profesori si cetateni bine informati si responsabili;
  • activitati specifice de educatie – programe orientate catre profesori/proiecte pentru cresterea capacitatii educationale pe termen lung.

Activitati de dezvoltare organizationala

Exista posibilitatea de a aloca pana la 20% din totalul costurilor eligibile ale proiectului pentru activitati care sa contribuie la dezvoltarea organizationala a Solicitantului si/sau a partenerilor ONG din Romania.

In aceasta situatie, Solicitantii vor trebui sa stabileasca obiective si activitati separate de dezvoltare organizationala si sa le mentioneze ca atare in Cererea de finantare.

Informare si publicitate

Este recomandat ca Solicitantii sa includa in Cererea de finantare un Plan de promovare. Prin Planul de promovare, solicitantul va informa atat publicul relevant, cat si audienta generala in legatura cu proiectul, activitatile si rezultatele acestuia si va promova rolul Fondului ONG in Romania.

Conditii de finantare

Suma totala alocata pentru aceasta Componenta in cadrul primei runde de Apeluri pentru Cereri de finantare este de 2.100.000 de euro.

In cadrul acestei Componente este posibila acordarea a trei tipuri de granturi:

  1. Granturi mici (5.000-35.000 euro) cu o durata intre 6 si 18 luni: alocare totala 300.000 euro;
  2. Granturi medii (35.001-75.000 euro) cu o durata intre 6 si 28 luni: alocare totala 700.000 euro;
  3. Granturi mari (75.001-150.000 euro) cu o durata intre 12 si 28 luni: alocare totala 1.100.000 euro.

Suma maxima ce poate fi acordata drept grant pentru un proiect este de 90% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.

Cofinantarea va putea fi adusa in bani sau sub forma de contributie in natura. Contributia in natura poate fi doar sub forma de munca voluntara si poate reprezenta maxim 50% din cofinantarea ceruta pentru proiect in cadrul Componentei.

Data-limita de implementare a proiectelor finantate prin Fondul ONG este 30 aprilie 2016.

Termen-limita

Termenul de depunere a aplicatiilor este 31 iulie 2013.

Dosarul Cererii de finantare va fi transmis in trei exemplare tiparite (un original si doua copii) si o versiune electronica (de exemplu CD – care sa cuprinda anexele in formatul specific: Word, PDF, Excel, etc. conform indicatiilor cuprinse in Anexa 1 – Cererea de finantare) intr-un plic sigilat, prin posta recomandata, curier sau depunere personala la adresa: Fundatia pentru Parteneriat, Str. Arsenalului nr. 13, Miercurea Ciuc, judetul Harghita, cod postal 530120, in atentia Imola Antal, Manager Program.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:
Ghidul solicitantului, cu formularele si anexele aferente (RAR)

Finantatori: Islanda, Liechtenstein si Norvegia
Sursa: Programul Fondul ONG in Romania

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top