În România, la fiecare 7 ore un bebeluș pierde șansa la viață. Fondul Viață pentru Nou-Născuți este o linie de finanțare nerambursabilă care adresează problema mortalității infantile în România prin perspectiva accesului la servicii medicale pentru nou-născuții cu afecțiuni medicale severe.
Fondul urmărește, la nivel național, creșterea capacității secțiilor și compartimentelor de neonatologie și de terapie intensivă neonatală de a stabiliza, diagnostica, trata și transfera pacienții nou-născuți cu diferite afecțiuni medicale.
Pentru un nou-născut cu afecțiuni medicale severe, fiecare secundă contează. Primul și cel mai la îndemână ajutor poate fi oferit de spitalele locale. De aceea este crucial să sprijinim dotarea acestor unități medicale și să ne asigurăm că ele pot oferi tratamentele și/ sau transferul urgente de care un nou-născut are nevoie pentru a avea șanse crescute de supraviețuire.
Fondul Viață pentru Nou-Născuți susține proiecte de dotare și modernizare cu echipamente și aparatură medicale, inclusiv soluții de telemedicină, dar și renovări a spațiilor medicale pentru a crește capacitatea de stabilizare, diagnosticare tratament și transfer în condiții optime a non-născuților cu diferite afecțiuni medicale din secțiile și compartimentele de neonatologie și de terapie intensivă cu nivel de competență I și II.
Pe lângă sprijinul financiar, Fondul oferă și consultanță în atragerea de resurse suplimentare necesare în rezolvarea cât mai multor nevoi locale legate de îngrijirea medicală neonatală.
Cofinanțarea (contribuția solicitantului de proiect și a partenerilor la finanțarea proiectului) este de minimum 10% din valoarea proiectului (contribuție financiară).
Beneficiarii finali ai proiectelor sunt pacienții nou-născuți cu afecțiuni medicale din România.
Valoarea totală a Fondului este de 5.000.000 de lei, iar valoarea unui proiect poate fi cuprinsă între 250.000 de lei și maximum 1.000.000 de lei.
Durata proiectelor este între 6 și 14 luni, cu finalizare până cel târziu la data de 31 decembrie 2022.
Detalii privind eligibilitatea proiectelor și cerințele necesare propunerii de proiect pot fi găsite în Ghidul aplicantului sau la adresa de e-mail [email protected].
Dosarul de aplicație care va cuprinde propunerea de proiect și anexele aferente, va fi trimis la adresa de e-mail [email protected], termen limită 16 iulie 2021, ora 16:00.
Propunerile vor fi evaluate de un juriu format din medici de specialitate, experți în politici de sănătate și membri ai sectorului nonguvernamental. Proiectele câștigătoare vor fi anunțate pe 1 octombrie a.c. iar calendarul complet al rundei de finanțare este disponibil pe site-ul programului.