Fonduri europene pentru ingrijirea varstnicilor aflati in dificultate

batrani.jpg

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat in consultare publica Ghidul Solicitantului „Bunicii comunitatii — Servicii sociale si socio-medicale pentru varstnici”, cu o alocare de 15 milioane euro din Programul Operational Capital Uman (POCU). Proiectele aferente acestei linii de finantare vizeaza persoanele varstnice aflate in situatii de dependenta si/sau in risc de excluziune sociala.

Proiectele vor promova imbatranirea activa si vor consolida reteaua nationala de servicii sociale de proximitate destinate persoanelor varstnice in dificultate.

Se vor finanta centre de zi pentru persoane varstnice, servicii de ingrijire la domiciliu, cantine sociale, precum si, dupa caz, activitati de distribuire a hranei la domiciliu, prin intermediul serviciilor de tip „masa pe roti”. De asemenea, apelul vizeaza activitati de socializare si de petrecere a timpului liber in cluburile de profil. Sunt incurajate initiativele de asistenta comunitara si de promovare a voluntariatului printre persoanele varstnice.
Solicitatii si partenerii eligibili sunt furnizorii de servicii sociale, precum si autoritati publice locale in parteneriat cu actorii sociali relevanti, de exemplu organizatii ale varstnicilor.

Un proiect selectat poate primi maximum 400.000 de euro pentru o perioada de implementare de cel mult 36 de luni. Propunerile si recomandarile pe marginea ghidului „Bunicii comunitatii — Servicii sociale si socio-medicale pentru varstnici” sunt asteptate pana la data de 23 decembrie 2016 la adresa: [email protected]

Despre „Bunicii comunitatii — Servicii sociale si socio-medicale pentru varstnici”

• face parte din Axa prioritara 4: Incluziunea sociala si combaterea saraciei, Prioritatea de investitii 9.ii. Integrarea socio-economica a comunitatilor marginalizate, cum ar fi romii, Obiectivul specific 4.4. Reducerea numarului de persoane apartinand grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/ medicale/ socio-profesionale/ de formare profesionala adecvate nevoilor specifice.
• sprijina masurile pentru varstnici (65.1, 65.2, 65.5) din Pachetul national anti-saracie.

Despre Programul Operational Capital Uman 2014-2020

POCU 2014-2020 are o alocare totala de 4,326 miliarde euro. Programul stabileste prioritatile de investitii, obiectivele specifice si actiunile asumate de catre Romania in domeniul resurselor umane, pentru a contribui la reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si Statele Membre ale UE. POCU include 7 Axe Prioritare: Initiativa locuri de munca pentru tineri (1); Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs (2); Locuri de munca pentru toti (3); Incluziunea sociala si combaterea saraciei (4); Dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii (DLRC – 5); Educatie si competente (6); Asistenta Tehnica (7).

Sursa: MInisterul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.