Fonduri nerambursabile pentru cooperare transfrontaliera in valoarea de 359 milioane de euro

InterregEUROPE_C.jpg

InterregEUROPE_CComisia Europeana a alocat 359 de milioane de euro, fonduri europene, pentru o serie de programe de cooperare transfrontaliera Interreg.

Aceste programe vor finanta activitati ce presupun promovarea turismului si conservarea patrimoniului natural si cultural, cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, imbunatatirea mobilitatii prin investitii in infrastructura, protectia mediului si combaterea schimbarilor climatice sau cresterea competitivitatii economice a regiunilor vizate.

Programul transnational Balcani-Mediterana este primul program de acest fel adresat intregii regiuni. Cu o alocare de peste 33 milioane de euro, din care mai mult de 28 de milioane sunt din Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR), iar peste 5 milioane provin din Instrumentul de asistenta pentru preaderare (IPA), programul implica trei state membre UE (Grecia, Bulgaria si Cipru) si doua tari candidate (Albania si Fosta republica iugoslava a Macedoniei). Principalele sale prioritati sunt cresterea competitivitatii economice in regiune, prin sprijinirea antreprenoriatului si inovarii, si protectia mediului.

Beneficiind de o alocare de 134 milioane de euro din FEDR, programul de cooperare dintre regiunile din nordul Germaniei si Poloniei se concentreaza pe imbunatatirea cooperarii intre administratiile nationale in vederea reducerii barierelor lingvistice si socio-culturale, realizarea de cursuri de educatie si formare profesionala in comun, precum si imbunatatirea conexiunilor rutiere pentru a promova turismul si conservarea patrimoniului natural si cultural din regiune.

Programul de cooperare Slovenia-Croatia are la dispozitie peste 46 de milioane de euro din FEDR pentru initiativele ce promoveaza adaptarea la schimbarile climatice, prevenirea dezastrelor naturale si protejarea biodiversitatii.

Cu o alocare de 146 de milioane de euro din FEDR, programul de cooperare Slovacia-Ungaria are in vedere promovarea ocuparii fortei de munca si a turismului durabil, precum si imbunatatirea mobilitatii prin investitii in transportul in comun si in noi conexiuni rutiere in regiune.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top