Fondurile UE de 1,4 miliarde EUR: Producție de energie verde la IMM-uri românești, panouri solare pentru populație și alte investiții agreate de Comisia Europeană.

panouri_solare_case.jpg

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a agreat cu reprezentanții Comsiiei Europene principalele investiții care vor fi făcute în România din fondurile UE de 1,4 miliarde de euro din capitolul RepowerEU, dar în privința renegocierii Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în ansamblu, cu oficialii de la Bruxelles, concluzia este că România tot trebuie să reformeze pensiile speciale pentru a putea primi tranșa a treia din PNRR, de 3,1 miliarde de euro.

Pentru oamenii de afaceri, prima concluzie care se desprinde este că panourile solare și eficienșța energetică reprzintă acum un business în care se vor pompa mulți bani europeni în perioada imediat următoare.

Introducerea capitolului REPowerEU în PNRR înseamnă 1,4 miliarde de euro în principal pentru investiții românești în domeniul cheie al siguranței energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producție și stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice).

În prealabil, MIPE a făcut o consulatre publică și a primit 50 de propuneri de reforme și investiții pentru noul capitol REPowerEU, propunerile provenind de la persoanele fizice (28), instituții (7) și organizații neguvernamentale (15), la care s-au mai adăugat un număr de 11 propuneri primite prin intermediul poștei electronice.

Ministrul Boloș a prezentat Comisiei Europene propunerile de investiții și „au convenit ca următoarele proiecte să fie parte din noul capitol”, conform MIPE:

  1. Un proiect pilot în domeniul eficienței energetice a sistemelor de irigații care include panouri solare flotante şi investiţii în echipamentele de pompare;
  2.     Un proiect pilot pentru producerea de energie verde prin investiții în definitivarea unei amenajări hidroenergetice;
  3.     Program de investiții în sate autonome energetic;
  4.     Acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare a energiei aferente pentru clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice;
  5.     IMM-uri: Producție de energie verde pentru consum propriu, Eficiență energetică echipamente cu consumuri energetice mari și Eficiență energetică echipamente cu consumuri energetice mari;
  6.     Eficienta energetică pentru clădirile sociale și cogenerare pentru autoritățile publice locale;
  7.     Optimizarea rețelei de comunicații și crearea unui centru de date pentru Transelectrica.

Sursa: startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top