Formare Practica a Vectorului de Promovare, Expertiza si Lobby pentru Macro-Regiunea Dunarii in zona Mures si judetele din proximitate prin Catedra Internationala Onorifica SUERD (CIO-SUERD), Targu Mures, 6-7 decembrie 2012

In perioada imediat urmatoare, atat sectorul public, cat si mediul de afaceri si academic muresene, implicate in cercetare-inovare se vor confrunta cu o dubla provocare pentru ca romanii sa profite cu adevarat de noile oportunitati oferite de implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), aplicabila si finantata la scara tuturor celor 8 regiuni si 41 de judete, vizand zonele afluentilor principali.

Este vital sa formam o noua expertiza nationala/regionala de tip inter-disciplinar in „Studii si Probleme Dunarene„, cu implicatii mult dincolo de cursul fluviului si afluentilor sai, cu toate palierele transformarii avute in vedere: planificare strategica si spatiala, dezvoltare institutionala durabila, management coerent la nivel micro si macro, formarea unei identitati dunarene culturale/civice comune.

Fondurile pentru cooperare teritoriala regionala dunareana (estimate sa ajunga intre 2014-2020 pana la 7-8 miliarde Euro) pentru re-lansarea sociala si economica a macro-regiunii trebuie absorbite “de jos in sus”, prin implicarea comunitatilor, iar sansa speciala este ca fondurile vor fi acordate si gestionate direct de la Bruxelles. Finantarile vor viza domenii precum: transporturi, turism, protectia mediului, combaterea criminalitatii, intarirea capacitatii de guvernanta etc. Regiunea de Centru merita sa se concentreze mai ales pe proiecte mari, solutii concrete, termene rapide si impact maxim, cu aportul decisiv al mediului de afaceri si al parteneriatelor public-private.

Iata de ce toti cei care doresc sa se implice in acest vast program transformativ al zonei au acum, prin programul educational initiat de CIO-SUERD in parteneriat cu Academia Romana si Universitatea „PETRU MAIOR”, cu sprijinul institutional al ADR Centru, oportunitatea de a participa la Colocviul Regional pe aceasta tema si de a beneficia de o formare la nivel inalt, in scopul de a intruni urmatoarele rezultate practice:

  • obtinerea unui Certificat de Absolvire de tip post-universitar eliberat in co-tutela din partea celor 3 institutii partenere mentionate mai sus si afilierea astfel la Reteaua Nationala a Promotorilor, Facilitatorilor si Expertilor „PROFEX”, formata cu sprijnul Ministerului Educatiei si al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici;
  • implicarea concreta in schitarea si propunerea a 1-3 proiecte de importanta strategica pentru cresterea durabila a regiunii si crearea unui mare numar de locuri de munca;
  • participarea la formularea unor sugestii, solutii si recomandari in atentia Coordonatorului National SUERD de la MAE si Comisia Europeana – DG Regio pentru impunerea pe agenda a nevoilor regionale stringente ale stakeholderilor zonali din cele 6 judete transilvanene.

Avand in vedere numarul strict limitat de locuri si perioada scurta pentru inscrieri, persoanele motivate sunt invitate sa consulte site-ul www.HouseofEurope.ro/SUERD/TgMures.html si sa transmita astfel formularul necesar confirmarii.

Pentru detalii suplimentare, persoanele de contact sunt: Conf. Univ. Dr. Petruta BLAGA, Universitatea Petru Maior din Targu Mures; Sandu ZAMFIRESCU – Secretar General, EUROLINK- House of Europe, Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top