Functionarii institutiilor europene fac greva

greva.jpg

O parte a functionarilor din cadrul institutiilor europene se aflau in greva ieri, cu o zi inainte de o sedinta a unui Consiliu de Ministri UE consacrata bugetului, greva organizata pentru a denunta taieri de cheltuieli reclamate de unele state si unele atacuri la adresa statutului lor. Aproximativ 500 de persoane s-au reunit la pranz, pe trotuar, in fata intrarii in sediul Comisiei Europene (CE), pentru a manifesta impotriva unor masuri care ameninta, in opinia lor, functionarea institutiilor si capacitatea acestora de recrutare.

Bugetul total al Uniunii Europene (UE) costa 0,67 de euro pe zi pe cetatean„, au subliniat sindicatele intr-un comunicat comun. „Noi cerem ca statele sa aiba curajul sa le spuna cetatenilor lor ca o reducere a bugetului european va provoca, pentru fiecare dintre ei in parte, un cost mai ridicat: costul non-Europei sau costul a mai putina Europa„, au adaugat ele.

In 2011, dintr-un buget de 126,4 miliarde de euro (practic, cat PIB-ul Romaniei din acelasi an), cheltuielile administrative au reprezentat 7,9 miliarde de euro, adica 6%, dintre care jumatate pentru salarii, carora li se adauga 1,2 miliarde de euro pentru plata pensiilor. In afara de pensii, CE a cheltuit 3,3 miliarde de euro, PE 1,5 miliarde de euro, Consiliul 505 milioane de euro, iar Serviciul de Actiune Externa 457 de milioane de euro.

40.000 de angajati, salarii de la 2650 euro

Institutiile europene au peste 40.000 de salariati in lume, fara ca toti sa fie functionari publici. Un functionar european primeste un salariu de debut de 2.650 de euro brut pe luna. In cazul unui director general, acest salariu este de aproximativ 18.300 de euro brut. Un comisar european castiga aproximativ 23.000 de euro, plus cheltuieli de reprezentare si alocatii familiale foarte generoase. Variatiile salariilor functionarilor europeni se calculeaza in functie de onorariul functiei publice in opt state (Germania, Belgia, Spania, Franta, Italia, Olanda, Luxemburg si Marea Britanie) si in functie de costul vietii la Bruxelles.

CE subliniaza ca a fost prezentat un plan de austeritate in vederea economisirii sumei de aproximativ un miliard de euro pana in 2020, printr-o suprimare de 5% a unor posturi de functionari europeni, o crestere a timpului de munca si o crestere a varstei de pensionare.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top