Garantia pentru tineret: Comisia analizeaza 18 proiecte-pilot

Cafenea_Proiecte.jpg

Cafenea_ProiecteComisia Europeana intalneste in cadrul unui seminar desfasurat la Bruxelles, coordonatorii a 18 proiecte-pilot de garantie pentru tineret. Reuniunea va trece in revista realizarile si invatamintele desprinse. Proiectele-pilot reprezinta modalitati concrete de punere in practica a garantiei pentru tineret, de exemplu prin consolidarea legaturilor dintre angajatori si scoli si prin imbunatatirea sprijinului acordat tinerilor de catre serviciile publice de ocupare a fortei de munca.

Domnul László Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat: „Garantia pentru tineret reprezinta o reforma structurala care impune statelor membre imbunatatirea politicii lor de ocupare a fortei de munca in randul tinerilor la toate nivelurile. Proiectele-pilot arata ca aceasta abordare functioneaza si aduce rezultate Garantia pentru tineret se dovedeste a fi reforma structurala din UE cel mai rapid pusa in aplicare. Comisia colaboreaza in mod direct cu toate statele membre pentru a asigura punerea in aplicare integrala si rapida a garantiei pentru tineret.”
    
18 proiecte-pilot de garantie pentru tineret au fost lansate intre august si decembrie 2013 si fiecare se desfasoara timp de aproximativ 12 luni. Aceste proiecte sunt in prezent puse in aplicare in sapte tari: Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, Romania, Spania si Marea Britanie. Scopul acestor proiecte este de a oferi statelor membre experienta relevanta practica pentru punerea in aplicare a garantiei pentru tineret la nivel national si pentru actiunile conexe prin intermediul Fondului social european si al Initiativei privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor.
    
Istoricul dosarului
    
La 22 aprilie 2013, Consiliul de Ministri al UE a adoptat oficial o Recomandare privind infiintarea unei garantii pentru tineret, pe baza unei propuneri facute de Comisie in decembrie 2012, care a fost aprobata de Consiliul European din iunie 2013. In cadrul garantiei pentru tineret, statele membre ar trebui sa garanteze ca, in termen de patru luni de la terminarea scolii sau pierderea unui loc de munca, tinerii fie pot gasi un loc de munca adecvat pentru educatia, competentele si experienta lor, fie dobandesc educatia, competentele si experienta necesare pentru a gasi un loc de munca in viitor.

Toate cele 28 de state membre au prezentat planuri de punere in aplicare a garantiei pentru tineret si sunt pe cale sa adopte masuri pentru a-si infiinta sisteme de garantie pentru tineret. Cele 18 proiecte-pilot de garantie pentru tineret au fost infiintate/lansate in 2012, in urma unei solicitari din partea Parlamentului European.

Fondul social european, cu peste 10 miliarde de euro puse in fiecare an la dispozitia statelor membre, in perioada 2014-2020, va fi principala sursa de finantare UE pentru punerea in aplicare a garantiei pentru tineret. Punerea in aplicare a garantiei pentru tineret este identificata ca avand o prioritate inalta in cadrul acordurilor de parteneriat adoptate pana in prezent cu 16 state membre privind utilizarea fondurilor structurale si de investitii europene in perioada 2014-2020 (Danemarca, Germania, Polonia, Grecia, Slovacia, Cipru, Letonia, Estonia, Lituania, Portugalia, Romania, Bulgaria, Franta, Olanda, Republica Ceha, Ungaria). Acordurile de parteneriat cu celelalte state membre sunt in curs de examinare de catre Comisie.
    
Pentru a suplimenta sprijinul financiar din partea UE disponibil pentru regiunile in care cetatenii se confrunta cel mai mult cu inactivitatea si somajul in randul tinerilor, Consiliul si Parlamentul European au convenit sa creeze o Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor (YEI) dotata cu 6 miliarde de euro pentru a ajuta statele membre cu regiuni in care somajul in randul tinerilor depaseste 25% sa puna in aplicare garantia pentru tineret. Finantarea cuprinde 3 miliarde de euro dintr-o noua linie bugetara specifica a UE dedicata ocuparii fortei de munca in randul tinerilor (devansat pentru anii 2014-2015) insotite de cel putin 3 miliarde de euro din alocatiile acordate statelor membre din Fondul social european.

YEI amplifica sprijinul oferit de Fondul social european pentru punerea in aplicare a garantiei pentru tineret prin finantarea activitatilor care le ofera sprijin direct tinerilor care nu sunt incadrati in munca, invatamant sau formare profesionala (NEET) pana la varsta de 25 de ani sau, in cazurile pe care statele membre le considera relevante, pana la varsta de 29 de ani. Banii acordati de YEI pot fi folositi pentru finantarea unor masuri, cum ar fi subventiile pentru angajare si sprijinirea tinerilor in inceperea unei afaceri. Acestia pot fi utilizati, de asemenea, pentru a le oferi tinerilor prima lor experienta profesionala si a le furniza stagii, ucenicii si alte forme de educatie si formare.

20 de state membre sunt eligibile pentru finantare din YEI, intrucat acestea cuprind regiunile in care somajul in randul tinerilor depaseste 25%. Aceste fonduri sunt programate ca fiind o parte din Fondul social european in perioada 2014-20 si cheltuielile sunt eligibile incepand cu 1 septembrie 2013, astfel incat finantarea sa poata fi colectata retroactiv incepand cu anul trecut. Autoritatile nationale trebuie sa prezinte programe operationale care sa evidentieze masurile care urmeaza sa utilizeze fondurile YEI, in vederea aprobarii de catre Comisie. Doua programe operationale asociate YEI au fost adoptate de catre Comisie – pentru Franta si Italia. Pregatirile din alte state membre sunt de asemenea in curs de desfasurare.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top