Gradul redus de absorbtie a fondurilor UE se explica prin alocarea redusa catre sectorul privat

grafic-rosu1.jpg

Modul de alocare a fondurilor europene pentru 2007-2013 este unul din factorii care explica gradul redus de absorbtie, de sub 10% in septembrie 2012, intrucat doar 15% din fondurile nerambursabile au fost alocate sectorului privat si IMM-urilor, conform unei analize a Volksbank Romania.

Exista decalaje foarte mari intre obiectivele initiale si rezultatele actuale. Este nevoie de o analiza serioasa in acest domeniu, pe care sa se bazeze negocierile pentru bugetul pana in 2020“, a declarat Anca Balasu, sef dezvoltare produse Persoane Juridice la Volksbank Romania.

Un exemplu il reprezinta fondurile din Programul Operational Sectorial – Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), unde autoritatile estimau in 2007 ca absorbtia va determina o crestere suplimentara a industriei prelucratoare cu 38%. De asemenea, autoritatile estimau in 2007 ca sumele atrase din fonduri UE nerambursabile in exercitiul financiar 2007 – 2013 vor determina o crestere economica de 25% pana in 2020, din care mare parte se va concretiza in primii ani.

Mai multe detalii:  Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.