Guvernul a aprobat suportul financiar pentru Republica Moldova in valoare de 350.000 de euro

Guvernul a aprobat completarea Programului de Cooperare pe anul 2016 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova si acordarea unui suport financiar de 350.000 de euro in vederea realizarii Centrului de Automatizare si Dirijare de la Ungheni.

Acordarea finantarii se face in baza Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea Programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 de milioane de euro, acordat de Romania Republicii Moldova.

Constructia gazoductului Iasi-Ungheni a reprezentat unul dintre proiectele strategice in relatia bilaterala cu Republica Moldova, de importanta esentiala in ceea ce priveste consolidarea securitatii energetice a statului vecin. Valoarea totala a gazoductului Iasi- Ungheni se ridica la 26,5 milioane de euro. Pentru acoperirea costurilor, au fost initiate procedurile pentru obtinerea unei finantari europene de 7 milioane de euro prin Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. De asemenea, Guvernul Republicii Moldova a adresat Guvernului Romaniei solicitarea ca partea de cofinantare necesara pentru realizarea, pe teritoriul Republicii Moldova, a interconectorului Iasi-Ungheni sa fie asigurata de Guvernul Romaniei, din ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro.

In august 2014, in Ungheni, a avut loc lansarea gazoductului de interconectare a sistemelor de transport gaze dintre Romania si Republica Moldova, iar in luna decembrie a anului 2014 a avut loc receptia finala a gazoductului.

In cursul anului 2015, a fost aprobat Memorandumul de intelegere intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectarii retelelor de gaze naturale si energie electrica din Romania si Republica Moldova.

Cu ocazia intrevederii bilaterale din data de 25 august 2016, prim-ministrii Romaniei si Republicii Moldova au convenit accelerarea cooperarii in domeniul energetic prin initierea si derularea unor proiecte privind interconexiunile pe energie electrica si gaze naturale, prioritar fiind proiectul gazoductului Iasi-Ungheni-Chisinau.

In cadrul discutiilor ulterioare la nivel tehnic, autoritatile moldovene au subliniat faptul ca, in anul 2014, au intervenit schimbari majore legate de adoptarea deciziei de a initia lucrarile in cadrul fazei II, pe tronsonul Ungheni-Chisinau, sens in care cerintele fata de Centrul de Automatizare si Dirijare (dispecerat) de la Ungheni au trecut la un alt nivel referitor la echipare, fiind necesara o tehnologie mai moderna, compatibila cu Centrul de Automatizare si Dirijare preconizat pentru amplasare la Chisinau.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top