Guvernul Grindeanu a dat o lovitura si cercetarii

bani_numarat.jpg

In aceeasi noapte in care Guvernul a legiferat in favoarea penalilor, Ministerul Cercetarii a redactat o scrisoare ce deschide calea politizarii unor organisme care garantau corecta finantare a proiectelor si burselor din domeniu.

In timp ce lumea era conectata la deciziile ministrului Justitiei, Florin Iordache, incepea restauratia si in domeniul cercetarii. Pe 31 ianuarie 2017, secretarul de stat din Ministerul Cercetarii si Inovarii, Dan Popescu, semna un document in atentia profesorului universitar Alexandru Babes, presedintele Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS).

“Avand in vedere schimbarile efectuate in structura Guvernului, precum si deciziile necesar a fi luate pentru ducerea la indeplinire a masurilor cuprinse in Programul de guvernare aprobat prin Hotararea Parlamentului numarul 1/2017 pentru acordarea increderii Guvernului, va informam ca Ministerul Cercetarii si Inovarii urmeaza sa emita ordinele de ministru pentru reorganizarea organismelor consultative ale acestuia. In consecinta, va rugam sa dispuneti cele necesare pentru anularea sedintelor de lucru deja convocate, urmand ca programele sedintelor de lucru sa fie facute numai dupa publicarea noilor ordine privind atributiile si responsabilitatile CNCS ca organism consultativ al Ministerului Cercetarii si Inovarii”, se arata in adresa.

Petitie adresata ministrului

Cristian Dogaru, lector la University of Suffolk din Anglia, a identificat aceste organisme consultative la care face referire Ministerul Cercetarii:  Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare si Inovare – CCCDI; Consiliul National al Cercetarii Stiintifice – CNCS; Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii – CNECSDTI; Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare – CNATDCU.

“Aceste organe au fost infiintate in mod transparent si democratic, iar membrii lor au fost numiti prin ordin de ministru pentru o perioada predeterminata. Reorganizarea acestor organisme consultative, la nici un an de cand au fost infiintate, nu este justificata de venirea la putere a unui nou guvern. Aceste organisme sunt entitati profesionale apolitice. Ne temem ca masura de reorganizare a acestor organisme este de fapt parte a planului mai larg de restauratie, impus in mod ilegal si nedemocratic de PSD si ciracii sai dupa castigarea votului popular in decembrie. Ne temem, de asemenea, ca reorganizarea CNCS este motivata de dorinta de a re-crea un organism care sa favorizeze, in mod discretionar, clientela politica a partidului de guvernamant”, explica profesorul Cristian Dogaru. Ministerul Cercetarii va beneficia de un buget de 1,68 miliarde lei.

Mihai Dima, profesor la Universitatea Bucuresti, cel care a detinut functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica in Guvernul Ciolos, ne-a explicat faptul ca acesta este un organism consultativ al ministerului responsabil cu cercetarea stiintifica din Romania. “Prin atributiile sale, CNCS este implicat in derularea competitiilor de proiecte de cercetare, de exemplu prin stabilirea criteriilor de selectie a evaluatorilor, a modului de alocare a proiectelor catre evaluatori. In prezent se afla in derulare mai multe competitii de proiecte pentru care CNCS are atributii: «Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente», «Proiecte de cercetare postdoctorala», «Proiecte complexe de cercetare exploratorie». In cadrul sedintelor curente ale consiliului se coordoneaza activitatile legate de evaluarea proiectelor.

Prin atributiile sale, CNCS trebuie sa asigure o evaluare de calitate, obiectiva. Realizarea unei astfel de evaluari depinde in esenta de nivelul profesional si de calitatea umana a membrilor CNCS. Daca acestea nu sunt de nivel inalt, obiectivitatea evaluarii proiectelor este compromisa, iar fondurile de cercetare sunt irosite, pentru ca sunt utilizate de cercetatori neperformanti”, a declarat pentru „Romania libera“ profesorul.

Mihai Dima explica faptul ca “desi este mentionata in programul de guvernare, reorganizarea consiliilor consultative nu este necesara pentru ca, de exemplu, componenta si Regulamentul de Organizare si Functionare ale CNCS tocmai au fost stabilite printr-o procedura transparenta, la sfarsitul anului 2016, pentru un mandat de patru ani. Membrii actualului CNCS sunt profesori universitari si cercetatori de inalta tinuta morala si profesionala si reprezinta o garantie pentru derularea in conditii obiective a evaluarilor din cadrul competitiilor de proiecte”.   

A inceput restauratia

„Marti seara, tarziu, ne pregateam pentru prima sedinta pe anul 2017 – si prima sedinta in plen – a noului CNCS, cand am fost informati ca s-a primit de la minister o adresa prin care ni se cerea sa anulam sedinta, pentru motivele prezentate in adresa. Din discutiile ce au urmat cu membrii CNCS este clara perceptia ca acest demers face parte din programul de «restauratie». Multi membri au declarat ca nu vor dori sa faca parte dintr-un consiliu «reformat».

Unul dintre ei mi-a declarat: «Ma bucur ca am avut placerea sa credem impreuna ca cercetarea poate functiona si la noi pe principii corecte si in acord cu nevoile unei societati in crestere. Dar asta este situatia. Cred, din nota, ca se doreste inlocuirea noastra, a membrilor CNCS. Eu unul nu doresc sa mai fac parte dintr-o noua comisie»“, a scris Cristian Dogaru, lector la University of Suffolk din Anglia.

Sursa: Romania libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top