Guvernul majoreaza pragul achizitiilor publice directe

crestere2.jpg

Pragul valoric al contractelor de la care autoritatile pot cumpara direct produse, servicii sau lucrari, fara sa fie obligate sa initieze licitatii publice, va fi majorat in sedinta de marti a Guvernului si urmeaza sa fie aplicat la noul nivel incepand cu 1 ianuarie 2013.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vladescu, a precizat ca propunerea sa este ca pragul achizitiilor directe sa fie dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar decizia finala va apartine Guvernului.

Intentia Guvernului de a dubla pragul achizitiilor directe a fost anuntata la sfarsitul lunii iulie. “Este initiativa mea personala si am sustinut-o incepand cu luna iunie a acestui an. Proiectul de act normativ are in vedere ridicarea acestui prag de la 15.000 la 30.000 de euro, decizia finala va fi insa a Guvernului, daca va fi operata aceasta modificare a pragului sau nu”, a afirmat Vladescu.

Intrebat care sunt argumentele ridicarii acestui prag in conditiile in care, in cazul programelor finantate din fonduri europene, Comisia Europeana a reclamat numeroase nereguli si chiar fraude in sistemul de achizitii publice, presedintele ANRMAP a sustinut ca valoarea achizitilor directe este mica in raport cu suma totala a achizitiilor publice.

Potrivit statisticii ANRMAP, cuantumul procedurilor de achizitie publica situate intre 1 euro si 30.000 de euro este de 17% din totalul procedurilor, iar ca valoare reprezinta 0,97% din suma achzitiilor publice. Vladescu a invocat totodata ca argument faptul ca de multe ori o procedura de achizitie publica genereaza cheltuieli mai mari din partea autoritatii contracte decat atunci cand aceasta realizeaza o achizitie directa.

In cazul pragurilor pentru achizitiile publice cu proceduri, presedintele ANRMAP a declarat ca valorile au fost corelate ultimului Regulament european in domeniu. Conform modificarilor ce vor fi aduse sistemului de achizitii publice, orice achziitie directa mai mare de 5.000 euro va trebui notificata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), sub rezerva unei amenzi de 2.000 lei pentru autoritatea contractanta.

Peste pragul de 30.000 euro, autoritatea contractanta poate aplica procedura de cerere de oferte in cazul in care valoarea estimata, fara TVA, a contractului de achizitie publica este mai mica decat echivalentul in lei al sumei de 130.000 euro pentru contractul de furnizare si cel de servicii si de 5 milioane euro pentru contractul de lucrari.

Daca vreti sa participati la dezbateri pe tema fondurilor europene, va asteptam la Conferinta Finantare.ro organizata la Cluj, pe 29 noiembrie 2012.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.