Guvernul pregateste “lista rusinii” pentru firme

liste.jpg

Este vorba despre firmele care au avut mai mult de 10 contestatii respinse la licitatii publice si cele care isi retrag contestatia fara ca plangerea sa fi fost rezolvata.

In plus, statul va retine jumatate din garantia de participare sau chiar intreaga suma, chiar daca firma renunta la contestatie. Aceasta cota din garantia de participare va fi calculata in functie de valoarea estimata a contractului. Totusi, suma va fi returnata integral doar daca respectiva contestatie este retrasa pentru ca autoritatea contractanta a remediat problemele reclamate.

Procedura va fi reglementata de Guvern printr-o noua modificare a legislatiei achizitiilor publice.

In ceea ce priveste “lista rusinii”, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) va publica pe pagina proprie de Internet numele firmelor care, in cursul anului precedent, au depus contestatii si le-au retras fara ca autoritatea contractanta sa adopte masuri de remediere. Tot pe pagina de Internet vor fi indicate si firmele care au avut mai mult de zece contestatii respinse.

Una dintre problemele sesizate in procedurile de achizitie publica este generata de «contestatarii de meserie», care depun reclamatii nejustificate la CNSC pentru a intarzia si bloca anumite licitatii, contestatii care evident ca sunt respinse de fiecare data. Pe langa retinerea unei sume din garantia de participare, va fi publicata si «o lista a rusinii» in care firmele care si-au facut un obicei din a bloca licitatiile sa fie clar identificate“, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.

Blocarea licitatiilor prin contestatii a fost invocata si de fostul Guvern, care reclama ca anumite firme au devenit “un fel de pirati ai licitatiilor” si sunt specializate in contestatii, avand departamente de formulare a contestatiilor mai mari decat cele de proiectare.

Guvernul sustinea ca astfel de firme hartuiesc autoritatea contractanta si avertiza ca va publica “un tablou al rusinii” cu aceste firme specializate in contestarea licitatiilor, astfel incat “sa le treaca pofta” de a mai bloca procedurile de achizitii publice.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.