Hunedoara: Incinta 1 a Cetatii Deva va fi reabilitata cu fonduri europene

deva_86539700.jpg

Incinta 1 a Cetatii Deva, care cuprinde partea din varfului dealului pe care este amplasat monumentul istoric, va fi reabilitata cu fonduri europene in baza unui contract cu o valoare de 5 milioane de euro depus la ADR Vest de Primaria Deva, a anuntat, miercuri, primarul municipiului, Florin Oancea.

“In doua luni de zile vom semna contractul de finantare la sediul ADR Vest si speram ca procedurile de licitatie publica pentru realizarea proiectului sa fie incheiate pe parcursul anului viitor”, a declarat, intr-o conferinta de presa, edilul.

Potrivit acestuia, administratia locala are pregatite mai multe proiecte pentru a pune in valoare monumentul istoric, intre acestea inscriindu-se achizitia unei noi telecabine cu care turistii sa poata urca in Cetate, dar si cumpararea a doua trenulete care sa transporte vizitatorii pana la Poarta 1.

De asemenea, piata de la poalele Dealului Cetatii va fi reamenajata, iar o cladire care a apartinut Serviciului de Gospodarie Municipala va fi demolata pentru a lasa loc dezvoltarii unor spatii de servicii moderne.

Primaria Deva a depus la ADR Vest, in vara acestui an, un proiect de finantare prin care se propune reabilitarea incintei 1 a Cetatii Deva. Valoarea totala a investitiei se ridica la 22,9 milioane lei, cu TVA.

Incinta 1, apreciata ca fiind cea mai importanta parte a monumentului istoric, este inchisa circuitului turistic din cauza riscului pe care il reprezinta starea de degradare a ruinelor cetatii.

Incintele 2 si 3 ale cetatii au fost reabilitate tot cu fonduri europene, in baza unui contract in valoare de 38,4 milioane de lei, acestea fiind deschise pentru public in anul 2016.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.