IASI – 603

A venit primavara, a dat giza, cum se spune in popor si primarul municipiului Iasi se trezeste, incet-incet, la viata. A fost o iarna lunga, plina de zbuciumante vise cu craciunite deghizate in juriste si brazi doldora de “suveniruri”. Primul lucru la care s-a gindit si s-a rasgindit (c-a uitat ce-a gindit prima oara) luminatul edil a fost cum sa mai faca el un proiect gen “Iasi-600”, care i-a prins atit de bine in campania trecuta (stramosii sa traiasca!), ca nu de alta dar mai este o iarna si trebuie sa se prezinte din nou in fata electoratului. De data asta s-a gindit, nici mai mult nici mai putin, decit la proiectul “Iasi – capitala europeana a culturii”. Uai, ca bine suna! A invitat citiva oameni de cultura, acestia au venit sau n-au venit cu idei si gata proiectul, gata pentru uzul electoral al poporului bahluian, ca pina la Bruxelles mai e….

Pai cum sa ne iluzionam noi ca ar putea fi aprobat un astfel de proiect, cind mai toate marile institutii culturale calificate ale Iasi-ului sunt blocate, daca nu inchise. A, am inteles ca se doreste iesirea in strada, cultura pura in spatii neconventionale. De acord, dar pentru asta trebuie sa ai trupe calificate, de actori, dansatori, cintareti etc, asta daca nu se doreste, de fapt, o campanie electorala mascata, ceea ce nu cred. Avem noi astfel de trupe? Nu prea. Sa le aduci din afara – costa. Am inteles ca manifestarile vor fi organizate de Forumul Initiativei Civice, care de civic ce e a fost lansat de primarie, iar manifestarile vor fi platite tot de primarie si de “sponsori” (de pilda, Univ. “P. Andrei” si altii).

Apoi, am mai inteles ca una dintre principalele manifestari va fi “Festivalul educatiei” (!?). Se vede treaba ca avem de-a face cu profesionisti, daca pentru ei educatia e un festival. Probabil ca e vorba de organizatori de festivaluri mai putin educati, care vad un astfel de eveniment cam ca pe festivalul vinului, sau al berii… Ciudat mi se pare apetitul unor oameni de cultura, altfel respectabili, pentru astfel de manifestari. De fapt, ce sa ne mai miram, cultura a fost intotdeauna in relatii bune cu bautura, iar daca mai iese si un ban… Fotbalul mai lipseste, dar vine, vine si el… Acum se consolideaza relatiile de joc…

In plus, primaria pregateste, de data aceasta cu fonduri europene aminate, un alt proiect major: distrugerea Ciricului. In loc sa se curete lacul, sa se doteze cu barci si vaporase, sa se refaca plajele si sa se amenajeze in superba padure din preajma zone de agrement constind din: piste de calarie, piste de biciclete, teren de golf si altele care nu necesita decit curatarea padurii, acest plamin verde al orasului, am inteles ca se intentioneaza taierea (!?!) a trei hectare de padure si replantari in alta zona. Eu cred insa ca, oricite umbrelute colorate si cafenele duhnitoare s-ar planta in zona de agrement, nimic nu poate egala valoarea padurii distruse. Ca tot ce e viu, copacii aceia au un suflet. De ce vreti sa-i omoriti? Iar apoi, cam de citi ani e nevoie pentru ridicarea altei paduri? La Ciric e vorba de un microclimat specific ce trebuie respectat. Nu poate fi distrus si reconstruit, indiferent de costuri.

si-asa am auzit ca “depozitul ecologic” de la tutora este orice altceva numai ecologic nu. Ce sa mai vorbim despre investitiile necesare la CET, sau la RATP, ratustele cele mai urite ale Primariei, care nici subventiile legale si oportune din partea Primariei nu le-au primit (desi, in al doilea caz, le-au cistigat si in instanta) fiind aduse in stare de cvasifaliment. O fi pregatit vreun investitor strategic? Sau se vor plati in continuare studii, se vor lua in continuare credite, ca si pentru asfaltari, si vom fi inglodati intr-un munte de datorii locale, alaturi de cele nationale?

In acest timp, la starea civila, unde mai nou se fac si se desfac inclusiv divorturi, se cumparau instalatii de aerisire de 40.000 de RON. Va dati seama ce nivel de aerare? Ce aerisiti sunt functionarii aia? in ton cu ei, plutind parca pe deasupra realitatii, aproape edenic, cind nu era la Bucuresti ca “lider national”, aerisitul edil sef isi petrecea iarna primind colindatori, luindu-i in brate (or fi fost vaccinati?), dindu-le covrigi si tragindu-se-n poze pentru eternitate. Daca invatamintul a primit – spuneam – ceva covrigi, pentru sanatate a ajuns mai mult gaura. Iar acum a venit rindul culturii…

Parca vad curgind pe Copou in jos riuri de cultura, torente. Saltimbanci, poeti, actrite, pictori, menestreli, intr-o continua veselie europeana, ca tot nu mai avem unde munci, macar sa ne distram. Sigur, eu nu ma pricep ca organizatorii, dar ma gindeam ca poate se va organiza si la noi un carnaval ca la Rio, de Ziua Unirii cind ne vin patriotii, sa vada ce fete frumoase avem. S-ar putea organiza si un Festival al etnobotanicelor, unde iarasi stam bine, cu transmisiuni in direct de la spitalul de foste urgente. Apoi, nu am facut noi in Piata Unirii cea mai lunga tocanita de pui din lume? Am putea face si cea mai mare gaura de covrig, cel mai lung posmag muiat, cel mai lihnit bugetar si multe alte concursuri dragute. De 8 Martie am putea organiza un Festival al parasutelor, de 1 Aprilie – un Festival al pacalelilor electorale, de 1 Mai – Un Festival de caricatura pe fosta tema a muncii, de 1 Iunie – un Festival al copiilor de politicieni inteligenti s.a.m.d.

Ce nu face omul sa cistige alegerile? Freudian, devine atras de domeniul in care se pricepe cel mai putin, desi e greu de numit un altul in care s-ar pricepe mai bine. Asta pare sa fie o conditie la noi ca sa ajungi sef. Vrea musai sa faca educatie la popor pe banii lui (ai poporului, se intelege). Sa-l seduca cultural adicatelea. Asta mecenat! Trupele culturale europene vor sta la coada sa se poata plimba pe Bahluiul cirlanit, in ritmuri de tambal si fum de mici tucalari culturali naraviti la bere gratis. Festivalistii educatiei se vor napusti la Univ. “P. Andrei”, de pilda, sa ia lectii despre cum se cheltuie granturile europene, ce palaria lu’ Nenea Iancu, va fi mai ceva ca-n “D’ale Carnavalului”. Rezultatul: garantat inca patru ani, de mizerie…

0 thoughts on “IASI – 603”

  1. ionescu maria spune:

    Bla bla-uri de Bahlui…
    Ceva idei constructive stimabile atotcunoscator?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.