IC&T Innovation Hub in Bazinul Marii Negre-Regiunea Dunarii ia startul la cursa pentru Inovarea UE ~ august 2011 ~

European_Maritime_DayLa sediul Clubului Oamenilor de Stiinta al Academiei Romane, dupa cum am informat anterior, a avut loc recent -, in prezenta Directorului Coordonator al Flagship-ului FuturICT Knowledge Accelerator, Prof. Dr. Steven BISHOP (University College London), din partea DG Enterprise a Comisiei Europene, evenimentul de lansare al Hub-ului de Inovare social-economica prin IC&T, in Bazinul Marii Negre si Regiunea Dunarii, cu sediul in Capitala Romaniei si coordonat de Fundatia EUROLINK-Casa Europei.

Reuniunea s-a plasat in continuarea eforturilor intreprinse de Reteaua Regionala pentru Inovare Sociala si Economica in Bazinul Marii Negre-Regiunea Dunarii, fondata in luna mai 2011, sub Presedintia E.S. Dlui Ambasador Liviu BOTA, in prezenta si cu amabilul sprijin al Coordonatorului National al Strategiei UE al Regiunii Dunarii si al Presedintiei Organizatiei de Cooperare Economica a Marii Negre din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Totodata, mentionam ca, la eveniment, au formulat mesaje/puncte de vedere, au acordat sprijin si/sau si-au exprimat suportul institutional inalti reprezentanti ai unor prestigioase institutii, printre care mentionam:

– Parlamentul European – prin Dl Deputat Petru LUHAN;

– Parlamentul Romaniei – Comisia de Afaceri Europene – prin Dl Deputat Prof. Nicusor PADURARU;

– Academia Romana – prin Dl. Acad. Ambasador Prof. Mircea MALITA si Prof. Petre PRISECARU (Institutul de Economie Mondiala);

– Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii – prin Prof. Eugen SCARLAT si Consilier Elena STOICA;

– Ministerul Afacerilor Externe – prin E.S. Dl Ministru Consilier Petru DUMITRIU si E.S. Dl Ambasador Viorel ARDELEANU;

– Agentia Nationala pentru Romi a Guvernului Romaniei – prin Presedinte/Secretar de Stat Dl Ilie DINCA;

– Fundatia Universitara a Marii Negre sub egida Academiei Romane – prin Dl. Director Dr. Cosmin DUGAN;

– Asociatia Profesionala a Formarii in Administratia Publica Locala (CINAQ) – prin Presedinte Dr. Georgeta GHETE-DANAU;

– Centrul de Inovare STEINEBEIS (Germania), partener al MAE pentru Strategia UE a Regiunii Dunarii – Director Europa de Sud-Est Senior Consultant Jurgen RAIZNER;

– Societatea Nationala de Radiocomunicatii RADIOCOM – prin Dnii Emanuel ROMEDEA si Dan ANGHELINA;

– Universitatea Politehnica Bucuresti – prin Prof. Gheorghe STEFAN (USA), fost Ministru al Educatiei;

– Universitatea „Spiru HARET” – prin Pro-Rector Prof. Manuela EPURE;

– Telecom TV Romania/”Comunicatii Mobile” – prin Director General Ion VACIU;

– Asociatia pentru Stiinte Alternative din Romania – prin Prof. Carmen COSTEA, Presedinte Onorific si Fondator;

– Institutul Verde – prin Dna Georgeta IONESCU, fost Secretar General al Camerei Deputatilor si fost Ministru Secretar de Stat al Apararii;

– Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri (FNTM) – prin Dl Mircea BOSTAN;

– Teatrul National Radu STANCA (Sibiu) – prin Dl Director PR Adrian TIBU.

In contextul sfidarilor actuale puse in calea implementarii Strategiei UE 2020 si Planul „Innovation Union”, precum si al provocarilor globale asupra competitivitatii/inovarii in Europa, Reprezentantul Flagship-ului CE a explicat invitatilor si participantilor mecanismele de actiune, principalele obiective si mize ale programului de inovare stiintifica si tehnologica pe care il coordoneaza.

De asemenea, Prof Steven BISHOP a dialogat cu participantii care au prezentat proiectele lor de inovare propuse, in principal vizand Regiunea Dunarii, respectiv Bazinul Marii Negre, pe care intentioneaza sa le promoveze in viitorul apropiat, inclusiv prin intermediul noilor forme de sprijin financiar ale Comisiei Europene.

Pe de alta parte, Invitatul Special din Marea Britanie a incurajat pe reprezentantii mediului academic, de consultanta si de afaceri prezenti la reuniune sa adere pe pagina www.FuturICT.eu la obiectivele programului, sa se manifeste activ si sa-si defineasca in timp util consortiile si proiectele lor. In incheiere, vorbitorul a felicitat modul de organizare al reuniunii de lansare si si-a exprimat increderea in sansele intensificarii capacitatii de inovare pe care o au cercetatorii romani in cooperare cu partenerii lor europeni.

La randul sau, initiatoarea proiectului si consultant stiintific/evaluator in domeniul proiectelor FP7 al Comisiei Europene, Prof. Carmen COSTEA, Presedinte fondator al Asociatiei pentru Stiinte Alternative, a recomandat calduros ralierea comunitatilor reprezentate la noul program UE in favoarea inovarii si cerut structurarea unei prezente coerente si substantiale a specialistilor romani si din intreaga zona in raport cu prioritatile si oportunitatile oferite de FuturICT.

In final, coordonatorul general al Retelei Regionale si al Comitetului de Initiativa pentru ITC Knowledge Accelerator – Hub Romania / Europa de Sud-Est, Dl Sever AVRAM, Presedinte executiv EUROLINK- House of Europe, a informat ca pregatirile pentru lansarea in curand a paginii web FuturIC&T – Bucuresti, Romania sunt in plina desfasurare si ca aceasta va da prilejul unei expuneri generoase a initiativelor si proiectelor importante, precum si a unor sinergii consistente in zona noastra geo-economica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top