Impactul intarzierii apelurilor de proiecte pentru perioada programatica 2014-2020 asupra economiei nationale

bani_IMM.jpg

Avand in vedere faptul ca in primii doi ani ai perioadei de programare 2014-2020 nu au fost lansate apeluri de proiecte pentru IMM-uri (Programul Operational Capital Uman si Programul Operational Regional), dorim sa tragem un semnal de alarma cu privire la efectele acestor intarzieri asupra gradului de absorbtie a fondurilor europene, cele mai importante dintre acestea fiind:

1.    Mentinerea unei rate a somajului alarmante in randul tinerilor;

2.    Scaderea numarului de firme nou infiintate ca urmare a blocarii surselor de finantare destinate start-up-urilor;

3.   Intarzierea realizarii de investitii in IMM-uri si limitarea numarului de noi locuri de munca create in cadrul acestora;

4.    Intarzierea investitiilor in infrastructura;

5.    Cresterea ratei somajului in randul personalului care a activat in cadrul echipelor de proiect (se estimeaza ca proiectele au generat in perioada programatica anterioara aproximativ 100.000 de locuri de munca, peste 80% dintre acestea fiind desfiintate datorita lipsei de continuitate a surselor de finantare);

6.    Scaderea incasarilor la Bugetul de Stat ca urmare a finalizarii proiectelor – contributii salariale, impozite, TVA, etc;

7.    Cresterea presiunii asupra Bugetului de Stat – cea mai mare parte a expertilor implicati in proiecte nu mai reprezinta o sursa de venit pentru buget, ci devin o povara financiara (aproximativ 90% dintre angajatii organizatiilor contactate de PTIR au devenit someri).

Aceste intarzieri creeaza premisa unui grad de absorbtie a fondurilor structurale mai redus comparativ cu cel obtinut in perioada 2007-2013 si implicit pierderea unor sume importante de catre Romania. Prin comparatie, la nivelul anului 2008, erau deja lansate si contractate proiecte aferente mai multor Programe Operationale. In prezent, dupa finalizarea primilor doi ani ai perioadei de programare 2014-2020, nu exista un cadru institutional si metodologic care sa permita lansarea de apeluri de proiecte, depunerea proiectelor, contractarea si implementarea acestora.

Mai mult, referitor la POSDRU 2007-2014, peste 3.200 de cereri de rambursare depuse de beneficiari, in valoare de aproximativ 16 miliarde lei/ 350 milioane euro sunt inca neplatite, fapt care afecteaza cash-flow-ul organizatiilor si genereaza dificultati financiare precum: intarzieri in plata salariilor si a contributiilor aferente acestora, intarzieri in plata furnizorilor, penalitati de intarziere si penalitati contractuale, acumularea de dobanzi pentru creditele contractate in vederea implementarii proiectelor etc. – fapte care conduc la blocarea activitatii curente a beneficiarilor.

In acest context, solicitam:
1.    Urgentarea lansarii apelurilor de proiecte aferente perioadei 2014-2020

2.    Prezentarea unui calendar clar si asumat al lansarilor de proiecte planificate in anul curent

3.    Urgentarea efectuarii platilor aferente cererilor de rambursare depuse in cadrul POSDRU 2007-2013.

Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania si CNIPMMR isi exprima intreaga disponibilitate de a furniza expertiza proprie in scopul identificarii si implementarii de solutii detaliate referitoare la problemele semnalate. Consideram ca un parteneriat public-privat responsabil constituie singura optiune pentru a depasi impasul evident in care se afla Romania in domeniul fondurilor europene.

Sursa: immromania.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top