Implementarea proiectelor de cooperare – PNDR Masura 421

masura-421-pndr.jpg

PNDR: Masura 421 „Implementarea proiectelor de cooperare”

Prin actiunea de cooperare, Grupurile de Actiune Locala sunt incurajate si sprijinite sa intreprinda o actiune comuna cu alte grupuri LEADER sau cu un grup care are o abordare similara si care se afla intr-o alta regiune, intr-un alt stat membru sau chiar intr-o tara terta.

Proiectele concrete de cooperare ar trebui sa aduca o valoare adaugata reala pentru zona. Actiunile de cooperare pot fi actiuni adiacente si/sau productive. Cooperarea poate ajuta grupurile LEADER sa-si intensifice activitatile la nivel local.

De asemenea, prin cooperare se pot rezolva o serie de probleme si se poate adauga valoare resurselor locale. De exemplu, cooperarea poate reprezenta o modalitate de a realiza masa critica necesara pentru ca un anumit proiect sa fie viabil, de a incuraja actiunile complementare, cum ar fi comercializarea in comun de catre grupuri LEADER din diverse zone care au in comun specializarea pe un anumit produs (castane, lana, etc.), sau de a dezvolta initiativele comune de turism pe baza unui patrimoniu cultural comun (celtic, roman, etc.).

Prin Masura 421 se vor finanta proiecte de cooperare ca modalitate de a extinde experientele locale pentru imbunatatirea strategiilor locale, de a permite accesul la informatii si idei noi, de a face schimb de experienta si de a invata din experienta altor regiuni sau tari, de a stimula si sprijini inovatia, de a permite dobandirea de competente si imbunatatirea lor.

In cadrul LEADER sunt posibile doua tipuri de cooperare:

  • Cooperare interteritoriala: cooperarea intre diverse zone rurale din acelasi stat membru. Aceasta poate avea loc intre grupuri LEADER si este, de asemenea, deschisa altor grupuri locale care utilizeaza aceeasi abordare participativa;
  • Cooperarea transnationala: cooperarea intre grupuri LEADER din cel putin doua state membre sau intre grupuri din tari terte care au o abordare similara.

Proiectele eligibile pentru sprijin vor fi actiuni comune care corespund obiectivelor masurilor din cele 3 axe (Axele 1, 2 si 3) ale FEADR. Actiunile comune pot avea ca obiectiv si constructia institutionala: schimb de experienta si bune practici privind dezvoltarea locala prin publicatii comune, organizarea de evenimente, proiecte de twinning (schimb de manageri de program si de personal) sau lucrari de dezvoltare comune sau coordonate in comun, precum si actiuni de instruire. De asemenea, sunt eligibile costuri ocazionate de pregatirea proiectului.

Functionarea unei structuri comune este considerata cea mai integrata forma de cooperare.

Beneficiarii eligibili pentru finantare in cadrul masurii 421 din cadrul PNDR sunt:

  •  Grupuri de Actiune Locala beneficiare ale Masurii 431 – Sub-masura 431.2 „Functionarea Grupului de Actiune Locala, dobandirea de competente si animarea teritoriului” care au incheiat contract de finantare cu APDRP in cadrul acestei submasuri;
  • Alte persoane juridice organizate in conformitate cu abordarea LEADER care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui Grup de Actiune Locala beneficiar al Masurii 431 – Sub-masura 431.2 „Functionarea Grupului de Actiune Locala, dobandirea de competente si animarea teritoriului”, care are incheiat contract de finantare cu APDRP in cadrul acestei sub-masuri.

Actiunile de cooperare sunt eligibile numai atunci cand cel putin un partener reprezinta un GAL finantat din axa LEADER.

Toate parteneriatele care vor implementa proiectul de cooperare reprezinta GAL-uri sau sunt organizate in conformitate cu abordarea LEADER. Parteneriatele organizate in conformitate cu abordarea LEADER sunt parteneriatele public-private selectate in cadrul Axei 3, conform art. 59 e) din Regulamentul (CE) nr.1698/2005 sau oricare alte grupuri rurale organizate dupa metoda LEADER (grupuri locale care sa aiba un rol activ in dezvoltarea rurala, sa fie organizate pe baza parteneriatului actorilor locali, grupuri de initiativa locala, micro-regiuni si alte parteneriate de tip LEADER, grupuri finantate prin Axa 4 din FEP) si recunoscute de statul membru. Aceasta descriere a partenerilor trebuie sa se regaseasca in capitolul A al proiectului de cooperare.

Cooperarea se implementeaza sub responsabilitatea unui Grup de Actiune Locala coordonator selectat in cadrul axei LEADER, din Romania sau dintr-un alt Stat Membru.

Pentru ca proiectul sa fie eligibil, GAL-ul coordonator trebuie sa aiba unul sau mai multi parteneri din urmatoarele categorii de potentiali parteneri:

  • GAL selectat de AM PNDR sau de autoritatile competente din alte State Membre;
  • entitate publica sau privata organizata in conformitate cu abordarea LEADER din zona acoperita de un GAL din Romania sau dintr-un alt Stat Membru (eligibila pentru finantare din PNDR va fi doar organizatia din Romania);
  • entitate publica sau privata organizata in conformitate cu abordarea LEADER, care nu functioneaza intr-un teritoriu acoperit de un GAL din Romania sau dintr-un alt Stat Membru (existenta acestui tip de partener asigura eligibilitatea proiectului, dar partenerul insusi nu este eligibil pentru finantare din Masura 421);
  • entitate publica sau privata organizata in conformitate cu abordarea LEADER dintr-o tara terta (existenta acestui tip de partener asigura eligibilitatea proiectului, dar partenerul insusi nu este eligibil pentru finantare din Masura 421).

Astfel, vor fi eligibile:

  • asistenta tehnica pregatitoare: cheltuielile ascendente pot fi costuri ale intrunirilor (schimburi de experienta) cu potentiali parteneri (ex. deplasare, cazare si onorariul interpretului) sau costuri de predezvoltare a proiectului (ex. studiul de fezabilitate a proiectului, consultanta pe diverse teme, costuri de traducere si costuri suplimentare de personal);
  • in implementarea proiectului de cooperare vor fi eligibile numai cheltuielile pentru actiunea comuna si pentru functionarea eventualelor structuri comune;
  • cheltuielile de animare pot fi eligibile in toate domeniile de cooperare.

In cadrul masurii 421, sunt eligibile urmatoarele tipuri de cheltuieli:

  • cheltuieli pentru pregatirea proiectelor de cooperare – organizare misiuni tehnice, intalniri, seminarii, activitati de traducere si interpretare, multiplicare documente;
  • cheltuieli de investitii pentru implementarea proiectelor comune;
  • cheltuieli pentru proiecte comune de instruire;
  • cheltuieli privind constructia institutionala: schimb de experienta si bune practici privind dezvoltarea locala prin publicatii comune, organizarea de evenimente, proiecte de twinning (schimb de manageri de program si de personal).

Valoarea rezultata prin insumarea ajutorului public nerambursabil al componentelor prevazute la capitolul 4 din bugetul indicativ si suma cheltuielilor eligibile ale capitolelor 1-3, la care se adauga valoarea actualizarii cheltuielilor eligibile, reprezinta co-finantarea publica si nu trebuie sa depaseasca in total 200.000 euro.

Valoarea totala fara TVA a cheltuielilor aferente fiecarui partener in cadrul proiectului, prezentata la capitolul 6 al acordului de cooperare, este de cel putin 50% din valoarea mediei calculate impartind valoarea totala fara TVA a proiectului la numarul de parteneri.

Exemplu: Pentru un proiect a carui valoare totala eligibila fara TVA este de 300 000 euro, care are 3 parteneri, media valorii pe partener este de 100 000 euro. Proiectul este eligibil daca cheltuielile fara TVA aferente fiecarui partener reprezinta cel putin 50 000 euro (adica 50% din media de 100 000 euro).

Proiectele se depun in mod continuu.

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Website-ul programului
Ghidul programului

3 Replies to “Implementarea proiectelor de cooperare – PNDR Masura 421”

  1. Ionela Florina spune:

    Buna ziua.
    Am citit multe comentarii si sfaturi si as vrea sa va intreb: Daca vreau sa infiintez o ferma de capre, mentionez ca detin teren arabil si un efectiv mic de capre, am un PFA cu alt obiect de activitate ( proiectare),carui program sa ma adresez si daca mai este valabil.In acelasi tipp, deoarece detin un teren intr – un oras, as vrea sa deschid un magazin de produse eco ( fructe si legume ) pentru copii pe care le pot achizitiona. cui ma pot adresa pentru suport?Multumesc

  2. Dr.Marin Mazur spune:

    Buna ziua viitorii parteneri!
    Spune-ti va rog la care fonduri structurale nerambursabile poate R.Moldova sa fie eligibila?

    Cu respect,
    Marin

    1. Finantare.ro spune:

      Buna ziua!

      Tarile din afara UE pot accesa fonduri europene prin intermediul programelor de cooperare transfrontaliera.

      In cazul dvs. vorbim de Programul Operaţional Comun Romania – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013.

      Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top