Incep negocierile pentru ca Romania sa devina membra a Bancii Asiatice pentru Infrastructura

bancnote-euro.jpg

Guvernul a aprobat in ultima sedinta a executivului initierea negocierilor privind dobandirea de catre Romania a calitatii de membru al Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura. In acest sens, tara noastra va subscrie 1.530 de actiuni, reprezentand o valoare totala a capitalului de 153 de milioane de dolari.

De asemenea, a fost aprobata transmiterea unei scrisori conducerii bancii, privind acceptarea conditiilor financiare propuse, respectiv subscrierea a 1.530 de actiuni, reprezentand o valoare totala a capitalului de 153 milioane dolari, din care 30,6 milioane dolari capital varsat, platibil in cinci transe egale.

Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura (AIIB) este o institutie financiara internationala, cu sediul la Beijing, China, al carui obiectiv declarat este de a promova interconectarea si integrarea economica in regiunea Asiei, concentrandu-se pe dezvoltarea infrastructurii si a altor sectoare productive, inclusiv energie, transport si telecomunicatii, infrastructura rurala si dezvoltarea agriculturii, alimentare cu apa si canalizare, protectia mediului, dezvoltare urbana si logistica etc.

La initiativa de infiiintare a institutiei lansate de China, au raspuns 57 de state care au dobandit statulul de state membre fondatoare: 37 din Asia/Oceania si 17 din Europa, Africa de Sud, Egipt si Brazilia.

Capitalul autorizat al bancii este de 100 de miliarde de dolari, din care capitalul subscris de China fiind de 29,78 de miliarde de dolari, drepturile de vo fiind de 28,19%.

Cu ocazia adunarii anuale a Guvernatorilor bancii de anul trecut a fost lansat un fond special de sprijinire a statelor beneficiare in vederea pregatirii proiectelor de investitii. Valoarea preconizata a finantarilor AIIB va creste de la 1,2 miliarde de dolari in 2016, la 15 miliarde de dolari anual incepand cu 2017, urmand a colabora in acest sens cu Banca Asiatica pentru Dezvoltare, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Mondiala.

Reamintim ca, in baza Memorandumului aprobat de Guvern si Presedintele Romaniei in 28 octombrie 2016, a fost trimisa AIIB o scrisoare privind exprimarea formala a interesului Romaniei de a deveni membru al acestei institutii.
”Romania si-a exprimat disponibilitatea de a adera la Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura pentru ca apreciem ca putem folosi mai bine acest instrument de investitii pentru a dezvolta proiecte noi si pentru a finaliza proiecte care sunt incepute inclusiv in Romania”, a declarat, in urma cu un an, fostul premier, Dacian Ciolos.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.