Inchisoare cu suspendare pentru doi angajati AFIR ce luau spaga

bani-660x330.jpg

Judecatorii din cadrul Tribunalului Iasi au dispus condamnarea a doi inculpati din dosarul „AFIR”. Astfel, instanta i-a condamnat pe Adriana Anca Acojocaritei si pe Gica Dumitru la cate un an si patru luni de inchisoare, cu suspendare, pentru luare de mita.

Decizia nu este definitiva, ea putand fi atacata la instanta superioara. Cei doi au fost trimisi in judecata in urma cu cateva luni, alaturi de alte persoane, de catre procurorii DNA.

Mai multi functionari acuzati

Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata a opt persoane in “Dosarul AFIR”. Astfel, Gheorghita Mercas a fost acuzata de dare de mita si fals material in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, in vreme ce Vasile Mercas a fost acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de acte ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata, dare de mita si complicitate la fals intelectual.

In acelasi dosar, Nicu Ciausu a fost acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de acte ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata, iar Anca Acojocaritei si Gica Dumitru, consilieri in cadrul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) – Oficiul Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale Iasi, la data faptelor, au fost acuzati de luare de mita.

Mai mult, Laurentiu Paduraru, consilier in cadrul AFIR, a fost acuzat de abuz in serviciu, in forma continuata, fals intelectual, in forma continuata. De asemenea, Laura Hritac, consilier in cadrul AFIR, a fost acuzata de fals intelectual, in vreme ce Victor Varna este acuzat de marturie mincinoasa.

De unde a pornit scandalul

Anchetatorii au precizat ca, incepand din anul 2011, Ciausu a depus la AFIR Iasi mai multe acte in care a mentionat in mod nereal ca este beneficiarul proiectului intocmit in numele Intreprinderii individuale „Ciausu Nicu Irinel”, in baza carora a obtinut, in cadrul Masurii 112 – „Instalarea tanarului fermier”, o finantare in valoare de 10.000 de euro.

Oamenii legii au mentionat ca, in realitate, beneficiarii reali ai acestui proiect erau Gheorghita si Vasile Mercas, acesta din urma fiind si cel care a semnat, in locul lui Ciausu, „Fisa de verificare pe teren” ce continea date nereale, actiune ce a constituit un ajutor pentru Paduraru si Hritac, care, in calitate de consilieri in cadrul OJFIR Iasi, au intocmit respectivul act.

De asemenea, Paduraru a fost cel care a completat ulterior actele care au stat la baza aprobarii proiectului respectiv, desi cunostea faptul ca datele inserate in cuprinsul sau nu corespundeau realitatii, potrivit anchetatorilor.
„Pe 23 ianuarie 2015, Dumitru si Acojocaritei, in calitate de consilieri in cadrul AFIR, cu ocazia unui control efectuat la ferma respectiva situata in localitatea Mosna, au cerut si primit suma de 400 de lei fiecare, de la Vasile si Gheorghita Mercas, pentru a nu constata eventuale nereguli”, au precizat procurorii anticoruptie.

Cu ocazia efectuarii controlului, cei doi consilieri au ridicat mai multe acte, printre care si Registrul Jurnal de Incasari si Plati si Registrul Inventar. Pe 26 ianuarie 2015, Dumitru i-ar fi cerut Gheorghitei Mercas sa depuna actele mentionate la Administratia Finantelor Publice a Comunei Raducaneni si sa le inregistreze cu o zi inainte sau cel mai tarziu in ziua in care a fost efectuat controlul la ferma respectiva (23 ianuarie 2015), lucru pe care aceasta din urma l-a si facut, ulterior depunand acele documente la Oficiul Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale Iasi.

Reprezentantii DNA Iasi au adaugat ca, pe 27 iulie 2015, Varna, fiind audiat in dosar in calitate de martor, a facut afirmatii mincinoase in legatura cu faptul ca Vasile Mercas nu i-ar fi cerut vreodata sa-l imprumute cu vreo suma de bani pentru a-i da reprezentantilor AFIR cu titlu de mita si ca nu stie nimic despre efectuarea vreunui control in cursul lunii ianuarie 2015.

Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.