Instructiuni pentru evitarea crearii de conditii artificiale – Anexa la Ghidul Solicitantului

pndr-ghid-nereguli.jpg

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat spre dezbatere publica un set de instructiuni privind evitarea crearii de conditii artificiale in accesarea fondurilor europene, pentru finantarea investitiilor in agricultura si in dezvoltarea mediului rural prin submasurile 4.1 (Exploatatii agricole), 4.2 (Procesare agricola), 4.1a (Exploatatii pomicole) si 4.2a (Procesare pomicola) din PNDR 2020.
 

De asemenea, ulterior, pe 6 aprilie 2016, au fost publicate si instructiuni pentru Schema de ajutor de stat GBER si Schema de Minimis aferente Submasurii 4.2 si 4.2a si pentru submasurile 6.1 (Tinerilor Fermieri) si 6.4 (Dezvoltare activitati non-agricole).
    
Instructiunile vor fi incluse ca anexe la Ghidul Solicitantului pentru submasurile care vor fi deschise in cursul acestui an si au ca obiectiv informarea beneficiarilor cu privire la eventualele situatii care pot duce la crearea conditiilor artificiale.

„Faptul ca aceste instructiuni vor fi parte integranta a Ghidului Solicitantului asigura o mai buna informare a potentialilor beneficiari si a beneficiarilor asupra modului corect de accesare si implementare a masurilor de finantare. Anexele sunt specifice fiecarei submasuri si, in urma rezultatelor consultarilor publice, vor fi adaptate cat mai bine diferitelor tipuri de investitii. Cred ca este, pentru noi si pentru beneficiarii nostri, cea mai buna metoda de a arata, in practica, modul in care sunt implementate cerintele europene in domeniu”, a declarat Andras SZAKAL, Directorul General al AFIR.

Acest set de instructiuni a fost realizat de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) in urma unor ample dezbateri si comunicari cu partenerii sociali ai Agentiei, astfel incat sa vina in sprijinul beneficiarilor prin clarificarea anumitor aspecte si indicatori, precum si prin enuntarea unor prevederi aplicate pe fiecare submasura in parte.

Informatii suplimentare

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a fost pana in prezent parte in 404 litigii care au avut ca obiect neregulile rezultate din identificarea conditiilor create in mod artificial de catre solicitanti si beneficiari pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Litigiile au vizat sanctionarea de catre Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a neregulilor identificate in implementarea proiectelor finantate prin PNDR referitor la crearea de conditii artificiale pentru obtinerea de fonduri nerambursabile, pentru sporirea intensitatii sprijinului financiar nerambursabil sau pentru depasirea plafoanelor de sprijin impuse in cadrul masurilor pentru investitii.

Din totalul litigiilor privind conditiile artificiale constatate in cadrul proiectelor, 19 dosare au fost solutionate definitiv (irevocabil) de catre instantele de judecata si din care in 15 litigii au fost solutionate favorabil Agentiei. Alte 217 procese au fost castigate in fond de catre AFIR si 94 de procese au fost pierdute in instanta de fond. La aceasta data mai sunt pe rol in prima instanta 72 de dosare.

Din cele 19 litigii solutionate irevocabil, 15 au fost castigate de AFIR si 4 au fost solutionate in favoarea beneficiarilor/ solicitantilor: SC Fun Ica SRL, I.I. Pop Catalin Vasile, I.I. Tomoiaga Ileana si I.I. Coman Ileana. 

Astfel, pentru litigiul castigat de SC Fun Ica SRL, beneficiar al Masurii 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi”, AFIR trebuie sa restituie suma de 5.932 lei, parte din debitul achitat de beneficiar anterior solutionarii irevocabile a litigiului ce a avut ca obiect anularea Procesului Verbal de Constatare de nereguli si stabilire a creantelor bugetare. Pentru I.I. Pop Catalin Vasile, de asemenea, beneficiar al Masurii 312, nu sunt sume de restituit de catre AFIR deoarece beneficiarul nu a achitat debitul. Pentru ceilalti doi solicitanti, care au depuse proiecte in cadrul masurii 313 „Incurajarea activitatilor turistice”, AFIR a fost obligata sa semneze contracte de finantare pentru proiecte cu o valoare totala eligibila ca obiect al finantarii nerambursabile de 438.242 lei pentru solicitantul I.I. Tomoiaga Ileana si respectiv 435.692 lei pentru solicitantul I.I. Coman Ileana.

Sursa: AFIR

One Reply to “Instructiuni pentru evitarea crearii de conditii artificiale – Anexa la Ghidul Solicitantului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top