Intelegere intre Primaria Oradea si CJ Bihor pentru investitii in spitale

spital_hol.jpg

Primaria Oradea si Consiliul Judetean Bihor au ingropat securea razboiului si s-au inteles sa se completeze reciproc pe tema proiectelor din sanatate. Cele doua institutii vor investi in dotarea spitalelor din judet printr-un proiect transfrontalier Romania – Ungaria. Edilii vor sa acceseze fonduri europene pentru utilarea unitatilor medicale din Bihor si a Centrului Oncologic din Oradea.

“In baza unor discutii care au avut loc in lunile anterioare, asa cum v-a anuntat si domnul presedinte Pasztor, am luat decizia sa nu depunem proiecte concurente pentru ca nu ar fi fost decat o situatie de a ne consuma energiile”, a explicat Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Astfel, autoritatile din municipiu vor aplica pentru a obtine fondurile necesare pentru dotari in sectia de Oncologie, in timp ce reprezentantii Consiliului Judetean Bihor pentru dotarea spitalelor din judet. Dorinta este de a interconecta unitatile medicale din Beius, Marghita, Salonta si Alesd cu cele din Oradea.

“Creierul va fi la Spitalul Judetean, unde vom avea la dispozitie doctori de specialitate care (…) grabesc punerea diagnosticului si vor face posibila o selectare a cazurilor care sunt pentru spitalele din Oradea”, a declarat Gheorghe Carp, directorul Spitalului Judetean Oradea.

Edilii spera sa obtina fonduri si pentru un aparat care sa le permita medicilor oncologi sa puna diagnostice mult mai precise. Acesta va putea fi folosit si pentru tratarea accidentelor vasculare cerebrale. Acest tip de aparat mai exista in Romania doar la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti si va permite astfel dezvoltarea radiologiei interventionale in Oradea.

“Angio CT-ul acesta poate fi folosit pentru chemo-embolizare. Deci o serie de tumori celebrale, hematice sau in alte parti situate, unde se poate emboliza vasul de sange – sa nu mai fie alimentata tumora cu sange si se rade tumora – se va putea practica si in Oradea”, sustine directorul Spitalului Judetean.

In total, valoarea investitiilor care vor fi facute in aparatura doar in Oradea este de 5,2 milioane de euro.

Sursa: Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.