Investitia minima la viza pentru investitorii straini. Plan de afaceri semnat si stampilat pe fiecare pagina. Laufer: Voi elimina stampila

Birocratie_0.jpg

Statul a publicat nivelurile minime de investitii si procedurile pe care cetatenii din afara Uniunii Europene trebuie sa le indeplineasca pentru a putea obtine viza de lunga sedere ca investitori straini in Romania. Daca ai un partener de afaceri extra-UE care vrea sa se implice activ in businessul din Romania, poate ar fi bine sa ii spui despre toate aceste conditii si demersuri necesare. Vezi cum ii explici cum e cu stampilele in Romania, ca dosarul trebuie semnat si stampilat pe ficare fila, desi guvernul s-a laudat ca a scos obligativitatea stampilelor din partea firmelor. UPDATE: La solicitarea StartupCafe.ro, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a dat asigurari ca va emite un ordin pentru eliminarea stampilei din procedura pentru investitorii straini.

Cetatenii din afara Uniunii Europene si Spatiului Economic European care vor sa stea pe teritoriul Romaniei pentru o perioada mai mare de timp si sa aiba aici propria afacere trebuie sa fie actionari sau asociati cu atributii de conducere sau administrare ai unei firme si sa obtina avizul tehnic de specialitate emis de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (M.M.A.C.A).

Cu acest acest aviz ei pot obtine o viza de lunga sedere. Avizul se cere de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri din Bucuresti, dar se depune in strainatate, la ambasadele si consulatele Romaniei, conform datelor de la Inspectoratul pentru Imigrari

Ministerul pentru Mediul de Afaceri a publicat pe pagina sa oficiala miercuri procedura de obtinere a avizului tehnic, intrata in vigoare din iunie 2017.

Acest minister pune la dispozitie si un model de plan de afaceri care trebuie depus, in care investitorul strain trebuie sa detalieze viitoarea afacere din Romania. Printre altele, investitorul trebuie sa spuna de exemplu daca are studii sau exerienta in domeniul respectiv.

In plus, planul de afaceri trebuie semnat si stampilat pe fiecare pagina in parte si doar formularul are 13 pagini, dar planul completat poate fi si mai mare.

In schimb, Guvernul Ciolos a eliminat obligatia stampilei din partea firmelor in relatia cu statul, inca din anul 2015, prin ordonanta 17/2015, iar aproi, Guvernul Grindeanu a introdus si prevederi de sanctionare disciplinara a functionarilor care mai cer stampila.

Art. 5, alin 1 din ordonanta 17/2015, aflata in aplicare in prezent, spune ca ”persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum si entitatile fara personalitate juridica nu au obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri sau orice alte documente depuse la institutiile sau autoritatile publice”.

”Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum si entitatile fara personalitate juridica nu au obligatia de a aplica stampila pe declaratii, cereri, contracte sau orice alte documente sau inscrisuri depuse la institutiile sau autoritatile publice ori emise sau incheiate in relatia cu institutiile sau autoritatile publice.

Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, precum si entitatilor fara personalitate juridica aplicarea stampilei pe declaratii, cereri, contracte sau orice alte documente sau inscrisuri, savarsita de catre persoana din cadrul unei institutii sau autoritati publice, constituie abatere disciplinara si atrage raspunderea disciplinara a acesteia, conform prevederilor legale”, prevede ordonanta de urgenta 49/2017, publicata in Monitorul Oficial in 30 iunie si care urmaza sa se aplice de la 30 iulie.

Procedura de obtinere a avizului tehnic a fost emisa in 31 mai 2017 si publicata in Monitrul Oficial in 21 iunie.

Contactat miercuri de StartupCafe.ro, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a promis ca va da un ordin de ministru pentru eliminarea stampilei si din procedura de obtinere a avizului pentru cetatenii straini care vor viza de sedere ca investitori. El a explicat ca atunci cand a fost facuta noua procedura privind avizul pentru investitorii straini nu era inca emisa ordonanta de urgenta 49/2017 si functonarii guvernamentali au dorit sa mentina stampila pentru investitori straini ca masura de siguranta pentru evitarea cazurilor in care sunt folosite firme-fantoma de exemplu.

UPDATE ”O sa dau maine sau in zilele urmatoare un ordin de ministru pentru a elimina stampila si la obtinerea avizului de specialitate necesar persoanelor straine care solicita viza de lunga sedere in Romania, in scopuri de business” – a declarat, pentru StartupCafe, Ilan Laufer.

Ministrul a dat asigurari ca eliminarea stampilei va intra in vigoare in timp util, in conditiile in care OUG 49/2017, care introduce sanctiuni pentru functionariicare cer stampile, va intra in vigoare din 30 iulie 2017.

De mentionat totusi ca procedura curenta de acordare a avizului de specialitate pentru investitorii extra-UE a fost facuta prin ordin dat de fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu, in Guvernul Grindeanu. Laufer, care era atuci secretar de stat, a fost numit ministru in noul guvern Tudose, investit in 29 iunie.

Sursa: Startupcafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top