Investitii transfrontaliere mai bine protejate in UE

dombrovskis_uniune_piete_capital.jpg

Valdis Dombrovskis

Orientarile publicate de Comisia Europeana joi, 19 iulie, ajuta investitorii din UE sa isi apere drepturile in fata administratiilor si instantelor nationale, iar pe statele membre sa protejeze interesul public potrivit legislatiei UE. Ele intervin in contextul in care tratatele bilaterale de investitii (TBI) intra-UE sunt considerate ilegale, deoarece se suprapun normelor ce reglementeaza piata unica si fac discriminari intre investitorii din UE. Orientarile au drept scop consolidarea mediului de afaceri pentru investitori, ca element esential pentru sprijinirea investitiilor in piata unica.

Valdis Dombrovskis, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil cu stabilitatea financiara, serviciile financiare si Uniunea pietelor de capital, a declarat: „Stimularea investitiilor este o prioritate majora a Uniunii pietelor de capital.Legislatia UE asigura un echilibru adecvat intre protectia drepturilor investitorilor din UE si posibilitatea guvernelor de a adopta reglementari in interesul public. Tratatele bilaterale de investitii dintre statele membre nu isi au locul in cadrul pietei unice. Comunicarea noastra trimite un semnal puternic ca legislatia UE asigura deja protectia investitorilor. Prin urmare, ei pot avea in continuare incredere atunci când fac investitii in UE.”

Prin comunicare se aduc urmatoarele clarificari:

  • libera circulatie a capitalurilor, serviciilor, bunurilor si lucratorilor in cadrul pietei unice a UE constituie libertati fundamentale pentru cetatenii UE;
  • arbitrajul intre un stat membru si un investitor dintr-un alt stat membru, inclusiv in temeiul unui „TBI intra-UE”, nu este compatibil cu normele europene;
  • legislatia UE permite reglementarea pietelor pentru a urmari obiective legitime de interes public, cum ar fi siguranta cetatenilor, sanatatea, drepturile sociale, protectia consumatorilor sau protectia mediului.
  • Statele membre vor fi, astfel, impiedicate sa adopte masuri care incalca normele UE, iar investitorii vor fi ajutati sa isi invoce drepturile in fata administratiilor si instantelor nationale. Comunicarea ii va ajuta pe practicienii din domeniul dreptului sa aplice normele UE.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.