Investitorii privati au fost indrumati pentru implementarea cu succes a proiectelor finantate prin POSCCE

Foto21.jpg

adr centru-seminarLa sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din Alba Iulia a avut loc marti, 29.04.2014, un seminar de informare pentru reprezentantii beneficiarilor privati care au contractat fonduri nerambursabile de peste 54 milioane lei, pentru investitii in Regiunea Centru prin Axa Prioritara 1, Operatiunea 1.1.1 A1 a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.

Expertii ADR Centru au prezentat beneficiarilor de fonduri nerambursabile pentru finantarea investitiilor mari ale IMM, documentele ce trebuie intocmite pe parcursul implementarii proiectelor, modalitatea de decontare a sumelor contractate, dar si noi oportunitati de finantare care vor fi disponibile pentru firme pe viitor.

Fondurile solicitate, la care se adauga si contributia beneficiarilor, vor fi investite in lucrari de constructii a unor noi hale de productie sau modernizarea celor vechi, in dotarea cu noi linii de productie ce vor imbunatatii performantele si capacitatea economica a intreprinderilor, se vor achizitiona echipamente moderne, precum si alte dotari necesare pentru crearea unui mediu de lucru sigur si performant. Fondurile nerambursabile solicitate sunt alocate din cadrul Axei Prioritare 1 a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice – Operatiunea  1.1.1 – A1 Investitii cuprinse intre 1.065.000 lei si 6.375.000 lei pentru IMM, apel 3. Investitiile vor fi realizate in urmatoarele domenii de activitate: constructii, lucrari de instalatii electrice, prelucrarea mangalului, activitati de tiparire, producerea reperelor metalice pentru industria auto si industria constructiilor, producerea si comercializarea articolelor tricotate, fabricarea produselor din material plastic, producerea pieselor auto, prelucrarea lemnului, lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor.

Firmele din Regiunea Centru au asteptat prea mult, respectiv din 2011, deblocarea acestor fonduri. S-a vazut pe parcursul anului 2013 ca am recuperat perioada in care au fost sistate operatiunile si am avansat foarte bine in contractarea si implementarea proiectelor. Acum asiguram monitorizarea acestor proiecte, sprijinind firmele sa fie competitive si sa concureze pe piata interna si pietele internationale, sa creeze noi locuri de munca. Axa Prioritara 1 a POS CCE, in cadrul careia ADR Centru are rolul de Organism Intermediar, sustine astfel investitiile importante pentru generarea de locuri de munca in beneficiul cetatenilor. Pe toate operatiunile pe care le gestionam in cadrul POS CCE vor fi peste 700 de beneficiari, ale caror proiecte in valoare totala cumulata atrag peste 500 milioane lei in economia Regiunii Centru. Acordam un tratament egal tuturor beneficiarilor de fonduri nerambursabile, dar proiectele mari ale IMM necesita o atentie speciala, de aceea organizam periodic astfel de intalniri, astfel incat mediul de afaceri sa atraga cat mai multe fonduri europene“, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Participantilor la seminarul de marti le-a fost prezentat stadiul procesului de contractare, dupa care au primit informatii punctuale despre documentele ce trebuie prezentate la ADR Centru in termen de 90 de zile de la semnarea contractelor, conform prevederilor contractului de finantare. De asemenea, a fost prezentat Ordinul 1120/2013 privind aprobarea Procedurii simplificate aplicate de beneficiarii privati pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrari. Discutiile au pus accent pe mecanismul cererilor de plata, dar si asupra prevederilor Manualului de Identitate Vizuala, ce sunt aplicate de catre toti beneficiarii. La finalul seminarului, cei ce doresc sa mai acceseze si alte fonduri nerambursabile, au fost informati despre directiile europene si nationale in ceea priveste finantarea firmelor din fonduri europene in perioada 2014-2020.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.