Jyrki Katainen, vicepresedintele Comisiei Europene: “Incurajez bancile sa utilizeze fondul FSI pentru finantarea IMM-urilor”

dialog-cetateni.jpg

Premierul Dacian Ciolos a participat la evenimentul ”Dialogul cu cetatenii”, organizat, joi, de Comisia Europeana, la care a fost prezent si vicepresedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen. S-a discutat despre oportunitatile oferite de Planul de investitii pentru Europa si de fondurile europene.

Detaliile se regasesc in acest video:

Dupa incheierea „Dialogului cu cetatenii” vicepresedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen a facut declaratii de presa.

Reporter: Ce puteti sa ne spuneti despre discutiile pe care le veti avea cu bancile din Romania despre Planul Juncker si facilitatile care se vor acorda pentru IMM-uri?

Jyrki Katainen: Una dintre principalele mele misiuni aici astazi si maine. Daca as fi fost un bancher roman, as profita la maximum de Brexit, pentru ca daca privim la unii dintre vecinii Romaniei, exista o multime de banci care au utilizat EFSA pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii. Deci, practic, inseamna ca FSI (Fonduri Structurale si de Investitii) furnizeaza finantare si ofera primele garantii de imprumut astfel incat imprumuturile IMM-urilor din bilanturilor bancare sunt intr-o pozitie mai buna, fara garantiile FSI. Acesta este motivul pentru care atat de multe banci din Europa – deja  200 banci au incheiat un acord cu FSI privind finantarea IMM-urilor. In decursul unui an, asa cum am spus, exista 200 de banci in Europa care au utilizat FSI pentru finantarea IMM-urilor, iar peste 200.000 IMM-uri primesc deja finantare. Stiu ca finantarea IMM-urilor produce blocaje si in economia romaneasca, iar FSI poate fi de ajutor intr-adevar, asa ca incurajez ferm bancile sa utilizeze fondul FSI.

Reporter: Ati avut vreo discutie in UE cu privire la crearea de locuri de munca si situatia locurilor de munca in UE, in special in tarile din Europa de Est?

Jyrki Katainen: Este foarte dificil de estimat impactul economic pe care il va avea Brexit. Am vazut o reactie pe termen scurt, pe care, din fericire, pietele financiare au atenuat-o. Este o veste foarte buna atat pentru Marea Britanie si pentru restul Europei. Cum negocierile legate de iesirea Marii Britanii din UE nu au inceput inca, este greu de spus ce fel de impact va avea. Este in interesul Marii Britanii, dar, de asemenea, in interesul UE sa aiba o cooperare constructiva cu Marea Britanie, de asemenea, si dupa acest moment.

Reporter: Aveti vreun plan de contingenta, pentru ca asa cum se pregateste Marea Britanie, si UE trebuie sa se pregateasca pentru acest moment.

Jyrki Katainen: De fapt, am vazut ca Marea Britanie nu a fost pregatita pentru a iesi din Uniunea Europeana, acest lucru a venit ca o surpriza. De fapt, cei care faceau campanie in favoarea ramanerii in UE, au crezut ca vor castiga, iar cei in favoarea iesirii, au fost surprinsi ca au castigat. Deci, nu au avut nici un singur plan ce sa faca in continuare, acesta este motivul pentru care guvernul britanic nu a inceput inca negocierile de iesire din UE. Dar restul Uniunii Europene va continua sa dezvolte piata noastra unica, vom continua sa lucram cu proiecte EFSA, promovam investitiile astfel incat restul Europei va continua si se va asigura ca Brexit nu va niciun un impact negativ asupra economiei statelor membre.

Reporter: Veti simplifica birocratia legata de fondurile europene, deoarece este extrem de complicata?

Jyrki Katainen: Sunt de acord cu dvs. Comisarul european Kristalina Georgieva se ocupa de aceasta simplificare. Toata lumea este de acord cu faptul ca fondurile structurale ar trebui sa fie simplificate, este mai usor de spus decat intr-adevar de facut o schimbare, dar omul a ajuns pe luna, ceea ce este mult mai complicat decat a simplifica fondurile structurale. Trebuie sa ne asiguram ca cei care au primit cea mai mare parte a fondurilor structurale si de coeziune le-au folosit intr-un mod eficient, de aceea avem nevoie de simplificare.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.