Lansarea noului fond pentru cooperare regionala transfrontaliera si transnationala – granturile EEA si ale Regatului Norvegiei, prima cerere de propuneri

pexels-photo-461077.jpeg

Ministerul Regatului Norvegiei pentru Afaceri Europene si Spatiul Economic European (SEE), respectiv Misiunile Islandei si Liechtenstein-ului pe langa Uniunea Europeana au lansat la 24 ianuarie a.c., la Bruxelles, noul fond pentru cooperare regionala, parte a Granturilor SEE si norvegiene (EEA Grants and Norway Grants).

Granturile SEE si norvegiene reprezinta contributia financiara acordata de Norvegia, Islanda si Liechtenstein pentru reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si pentru consolidarea relatiilor cu 15 state membre ale Uniunii Europene.

Desi finantarea majoritara a SEE si a Regatului Norvegiei este adaptata spre initiative nationale si cooperare bilaterala intre tarile donatoare si tarile beneficiare, fondul de finantare pentru cooperare regionala vizeaza consolidarea cooperarii transfrontaliere si transnationale intre cele 3 tari donatoare, 15 tari beneficiare si 10 state care nu sunt membre ale UE.

Fondul de 34,5 milioane € sprijina cooperarea sub forma schimbului de cunostinte, a schimbului de bune practici si a consolidarii capacitatilor in cadrul sectoarelor prioritare ale granturilor SEE si Norvegiei pentru perioada 2014-2021:

  • inovare, cercetare, educatie si competitivitate;
  • incluziune sociala, ocuparea fortei de munca in rândul tinerilor si reducerea saraciei;
  • mediul, energia, schimbarile climatice si economia cu emisii reduse de carbon;
  • cultura, societate civila, buna guvernare, drepturi si libertati fundamentale;
  • justitie si afaceri interne.

15 milioane € sunt puse la dispozitie in cadrul primei cereri de propuneri. Se preconizeaza ca proiectele vor incepe in 2019.

Termenul limita pentru prima etapa a procesului de depunere a candidaturilor (doar o nota de concept in engleza) este 1 iulie 2018. Pentru candidaturile evaluate pozitiv dupa prima etapa, data limita pentru prezentarea intregii propuneri este 15 decembrie 2018.

Website

Sursa: UNCJR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.