
„Anul acesta, am derulat doua proiecte de succes, adresate direct cetateanului. Este vorba de programul Rabla si Programul Casa Verde. In ceea ce priveste programul Rabla, previziunile noastre privind numarul masinilor care vor fi casate s-au dovedit a fi foarte bune: fondurile alocate pentru acest program au ajuns la 722.000.000 lei pentru scoaterea din uz a 190.000 de autovehicule iar pana la aceasta data au fost casate 186.854 de autoturisme. Rabla a generat si o dinamica pe piata auto, oamenii au inteles procesul foarte repede si au folosit aceasta parghie pentru a achizitiona masini noi. Astfel prin acest program au fost achizitionate 59.550 autoturisme noi, din care 24.656 provin din industria autohtona. in momentul de fata mai sunt 13 mii de vouchere neutilizate, ce au o valabilitate pana pe 31 ianuarie dar nu mai tarziu de aceasta data. Vreau sa anunt ca si in 2011 vom merge pe acelasi sistem. Am analizat mai multe variante dar consideram ca nu trebuie schimbata regula atunci cand un program merge bine. Deci si anul viitor vor fi tot 3 vouchere a cate 3800 lei fiecare”, a subliniat Ministrul Mediului si Padurilor.
Referitor la Casa Verde, László Borbély a anuntat ca „in momentul de fata exista 15500 de dosare depuse la AFM valoarea solicitata fiind de peste 93 milioane lei. Din acestea, aproximativ 1500 de dosare sunt deja platite iar banii au fost trimisi in contul cetetenilor. Acest program reprezinta o relatie directa si functionala cu cetateanul”.
In ceea ce priveste bugetul MMP ministrul Mediului si Padurilor a anuntat ca „in 2010, sumele pentru investitii au fost cam la fel ca in 2009. In sedinta de Guvern de miercuri, 15 decembrie, a fost aprobata o suplimentare de 68 milioane lei deoarece MMP a dovedit ca poate cheltui banii de investitii. Mentionez ca de la fondul pentru mediu am alocat pentru proiecte suma de 1,2 miliarde de euro.”.
László Borbély a mai anuntat ca, pentru a accelera absorbtia fondurilor prin POS Mediu, au fost luate mai multe masuri. in acest sens, au fost organizate mai multe intalniri de lucru cu toti cei implicati in implemenatrea proiectelor finantate prin POS Mediu, au fost elaborate si publicate pe site-ul AM si OI instructiuni si recomandari pentru beneficiari.
Totodata, au fost aduse modificari contractelor de finantare prin care, valoarea prefinantarii nu va mai fi de 30%, ci de 15% din valoarea eligibila, in prima transa, urmand ca urmatoarea transa de 15% sa fie alocata doar daca beneficiarul demonstreaza ca a cheltuit 80% din prima transa.
In ceea ce priveste managementul deseurilor a fost imbunatatita legislatia, una dintre modificarile importante vizand obligatia autoritatilor administratiei publice locale ca, de la 1 iulie 2010, din cantitatile totale de deseuri municipale si asimilabile colectate, cel mult 85% sa fie supuse operatiilor de eliminare finala, iar cel putin 15% din deseurile colectate sa fie incredintate spre reciclare.
Referitor la modificarile legislatiei cu privire la deseurile din echipamentele electrice si electronice, ministrul László Borbély a precizat ca legislatia nationala a fost armonizata cu cea europeana.
Noua hotarare de guvern prevede ca sumele colectate de organizatii colective de la producatori vor fi folosite exclusiv pentru finantarea operatiunilor de colectare, manipulare, transport, tratare, valorificare si eliminare nepoluanta a DEEE provenite de la gospodaririle particulare si pentru finantarea campaniilor de educare si informare a consumatorilor.
Referitor la masurile de prevenire si inlaturare a efectelor inundatiilor, László Borbély a mentionat ca „au fost alocate in 2010 fonduri consistente. Este vorba de 885.000.000 de lei pentru acest an, fonduri care provin de la bugetul de stat, credite externe si de la fondul de mediu, reprezentand cea mai mare suma alocata in perioada 1990-2010”.
La categoria nemultumiri, ministrul Mediului si Padurilor a mentionat in primul rand absorbtia fondurilor europene: « desi suntem primii in Europa la contractarea sumelor pentru infrastructura prin POS Mediu – 3,5 miliarde Euro, absorbtia efectiva e de aproximativ 65 milioane de euro, ceea ce este foarte putin. Chiar daca principalii responsabili de absorbtie nu suntem noi, ci autoritatile publice locale, nu putem sa nu facem nimic. Din acest motiv am organizat intalnirile regionale cu toti cei implicati, pentru a se vedea ce nu functioneaza, astfel incat sa putem lua masuri».
O alta problema este cea a defrisarilor si a furturilor de material lemnos din paduri, domeniu pentru care a fost incheiat un parteneriat intre MMP, Politie si mai multi factori implicati astfel incat anul viitor actiunile de combatere a furturilor sa aiba un succes mult mai mare.