Legea darii in plata a fost adoptata de Camera Deputatilor

cheie_casa.jpg

Legea darii in plata a fost adoptata de Camera Deputatilor cu o majoritate de 207 voturi „pentru”, un vot „impotriva” si o abtinere.

Deputatii au stabilit astfel ca legea privind darea in plata nu se va aplica programului Prima Casa si au majorat plafonul creditelor care intra sub incidenta acestui act normativ de la 150.000 la 250.000 de euro.

De asemenea, deputatii au stabilit ca legea se va aplica si celor care sunt in proces de executare silita.

Legea, aflata deja in faza reexaminarii, va fi trimisa presedintelui Klaus Iohannis spre promulgare. Singura cale de atac a legii ar mai fi contestarea ei la Curtea Constitutionala.

Deputatul PNL Daniel Zamfir a declarat, in plenul Camerei Deputatilor, ca legea darii in plata nu a fost gandita ca o lege impotriva sistemului bancar, afirmand ca proiectul isi propune „sa aduca un echilibru intre clienti si banca”.

Daniel Zamfir a sustinut ca cei care sunt in nevoie, nu sunt doar oameni din categori defavorizate, ci si cetateni activi care au chiar mai multe locuri de munca, dar din cauza clauzelor abuzive nu isi mai pot plati ratele la banca.

Initiatorul legi darii in plata a mai spus ca, prin reexaminarea legii, Parlamentul, a dispus modificarea actului normativ in acord cu observatiile presedintelui, a stabilit un plafon de 250.000 de euro, a scos de sub incidenta legii programul Prima Casa si a stipulat ca legea darii in plata se aplica si celor aflati in proces de executare silita.

Daniel Zamfir a sustinut ca plafonul de 250.000 de euro este discriminatoriu, insa, si-a incurajat colegii sa voteze legea in forma adoptata de Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

Liderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a declarat ca legea darii in plata este „o lege ceruta de cetateni”, afirmand ca in forma propusa actul normativ creeaza „un echilibru intre cetatean, in calitate de imprumutat si sistemul bancar, in calitate de finantator, al multor activitati din societatea romaneasca”.

„Grupul parlamentar PNL va vota acest proiect de lege”, a mai spus Nicolaescu.

Deputatul PSD Marian Neacsu a apreciat ca pentru legea darii in plata „chinurile facerii au fost destul de lungi”.

Spre deosebire de deputatul PNL Daniel Zamfir, Marian Neacsu a sustinut ca plafonul de 250.000 de euro nu este discriminatoriu, precizand ca si in alte state legile care reglementeaza relatiile dintre clienti si banci pastreaza un asemenea plafon.

Marian Neacsu a reiterat amendamentele sustinute de PSD in dezbaterile parlamentare privind legea darii in plata, apreciind ca PSD va vota in favoarea legii.

Si UDMR a anuntat ca voteaza proiectul de lege, precizand insa ca acesta nu vine in sprijinul tuturor clientilor afectati de clauzele abuzive ale bancilor si ca UDMR a depus un proiect de lege care se refera la creditele care nu au drept ipoteca un imobil si sunt in franci elvetieni.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top