Legea darii in plata ar putea scumpi creditele. Raiffeisen Bank a dat tonul

credit-ipotecar.jpg

credite-caseLegea darii in plata a impartit bancherii in mai multe tabere, unii au luat decizia sa scumpeasca creditele, pe cand altii astepta promulgarea ei pentru a lua o decizie. Pana acum doar Raiffeisen Bank a marit avansul solicitat doritorilor de credite ipotecare la 35% pentru imprumuturile in lei si la 40% pentru cei care vor credite in euro, potrivit noilor conditii de creditare publicate pe site-ul institutiei de credit.

Institutia bancara isi asuma, de asemenea riscul scaderii cotei de piata pe acest segment. Pentru ca daca Raiffeisen creste avansul iar alte banci nu, evident ca Raiffeisen isi va pierde o parte de potentiali clienti, acestia preferand sa se adreseze bancilor care accepta un avans mai mic.

“De regula, cand au loc asemenea evenimente, ele sunt precedate de o intalnire a comitetului de risc, caruia CEO-ul ii cere o analiza de impact a unei legi (in cazul acesta, darea in plata) asupra portofoliului bancii. Se fac calcule cu privire la expunerea suplimentara a riscului, iar acesta se redistribuie prin cresteri ale costurilor. Pot fi cresteri de dobanda, de avans, sau alte speze pe care banca le incaseaza”, a explicat seful unei banci din sistem.

Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank a admis intr-o discutie ca la Viena – unde se afla la o conferinta bancara – a fost abordat de colegi din alte banci straine pe tema darii in plata, nedumeriti de ceea ce se intampla in bankingul local. “M-au intrebat daca e adevarat faptul ca aceasta lege va intra in vigoare si incotro vrea Romania sa se indrepte cu asemenea legi”, a explicat van Groningen, el insusi unul dintre opozantii initiativei legislative a deputatului Daniel Zamfir.

Banca Transilvania face analize

“Era de asteptat ca o revenire a Legii Darii in Plata intr-o forma care cuprinde doar modificari minime sa genereze efecte pe piata de servicii bancare. Si la Banca Transilvania suntem inca in faza in care analizam diferite scenarii de modificare a caracteristicilor produselor referitoare la creditele imobiliare si ipotecare, in functie de forma finala a legii. Asa cum am mai spus si in trecut, aprobarea legii intr-o forma apropiata de cea care este acum va avea ca efect, in primul rand, ingreunarea accesului unor categorii de clienti la creditare si, implicit, la afectarea unor sectoare vitale ale economiei”, a explicat Omer Tetik, executivul Bancii Transilvania , cea care a preluat recent “oaia neagra” a sistemului, numita Volksbank.

Potrivit unor informatii din surse apropiate bancii, o eventuala majorare a avansului va fi sub cea promovata de Raiffeisen, pentru ca BT sa isi pastreze competitivitatea produselor de creditare.

O parte dintre bancheri nu maresc creditele

Reprezentantii Bancpost -una dintre bancile foarte expuse pe segmentul creditelor in CHF- au transmis ca deocamdata doar monitorizeaza riscurile, dar admite ca va ajusta conditiile de creditare “in consecinta”.

“Bancpost monitorizeaza in mod constant riscurile asociate produselor din portofoliu si ajusteaza conditiile de acordare ale acestora in consecinta. In masura in care apar schimbari in piata cu impact asupra nivelului de risc, vom reanaliza conditiile, urmand a ne informa clientii si opinia publica cu privire modificarile ce vor surveni“, spun oficialii Bancpost.

Surse apropiate BCR spun ca deocamdata la nivelul boardului nici macar nu s-a discutat o eventuala posibilitate a cresterii avansului. “Chiar daca dupa ce legea va fi promulgata vom discuta acest subiect, cresterile in niciun caz nu ar ajunge la 35%”, au explicat oficiali ai primei banci romanesti, dupa marimea activelor.

Reprezentantii OTP Bank au spus ca monitorizeaza piata, dar ca nu au luat nicio decizie de modificare a avansului pentru creditele ipotecare.

Nici UniCredit Bank nu intentioneaza sa efectueze schimbari la nivelul avansului la creditele ipotecare, in conditiile legislative actuale, spun reprezentantii institutiei de credit. Nuantele sunt insa destul de clare. “In conditiile actuale” inseamna in absenta legii darii in plata. Drept este ca expunerea UnicreditBank ii ofera o marja de manevra  confortabila, banca puteand castiga cota de piata pe acest segment daca intarzie o eventuala majorare.

BNR s-a opus acestui proiect legislativ

“Despre creditul Prima Casa, v-as propune sa nu va mai ganditi: nu va mai exista din prima secunda si nu va mai exista din cauza ca nu va putea sa fie executata garantia statului”, a precizat directorul in cadrul BNR Eugen Radulescu.

Deputatul Daniel Zamfir a propus ca noua varianta a textului legii sa ii excluda dintre posibilii beneficiari pe oamenii de afaceri care s-au imprumutat ca sa ridice malluri sau cartiere de locuinte, adica exact categoria careia bancherii acuzau ca legea li se adreseaza. Mai mult, de noul text ar putea beneficia si cei executati silit de banci, care au ramas cu datorii si dupa vinderea casei.

Cresterea avansului la imprumuturile pentru locuinte ar putea creste piata creditelor de consum

Mare parte din cei care isi luau pana acum case, mai intai luau un credit de consum negarantat, dupa care depuneau banii ca avans pentru imprumutul ipotecar. Daca avansul necesar creditului creste, e posibil sa avem cresteri pe zona creditului de consum.
Unul din bancherii care “pastoresc”  bancile, a declarat miercuri pentru HotNews ca in cel mult o luna, buna parte din bancile care astazi spun ca deocamdata nu modifica nivelul avansului perceput, isi vor schimba atitudinea.

Sursa: www.hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.