Legea privind securitatea cibernetica vine in sprijinul cetatenilor

securitate_cibernetica_online_consumator.jpg

Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana au ajuns, in 10 decembrie, la un acord politic pentru adoptarea Legii privind securitatea cibernetica. Statele membre vor fi sprijinite mai bine in combaterea amenintarilor si atacurilor cibernetice, iar consumatorii vor beneficia de servicii online si dispozitive cu securitate sporita.

Andrus Ansip, vicepresedinte al Comisiei si comisar responsabil cu piata unica digitala, a declarat: „In mediul digital, oamenii si intreprinderile trebuie sa se simta in siguranta; doar in acest mod vor putea profita pe deplin de economia digitala a Europei. increderea si securitatea sunt fundamentale pentru buna functionare a pietei unice digitale. Acordul din aceasta seara privind certificarea cuprinzatoare pentru produsele de securitate cibernetica si o Agentie UE pentru Securitate Cibernetica mai puternica reprezinta inca un pas in directia finalizarii acesteia.”

Propusa in 2017 ca parte a unui set amplu de masuri, Legea privind securitatea cibernetica include:

  • acordarea unui mandat permanent si alocarea de resurse suplimentare pentru Agentia UE pentru Securitate Cibernetica (ENISA);
  • un cadru privind certificatele europene de securitate cibernetica pentru produse, procese si servicii, care vor fi valabile pe intreg teritoriul UE.
  • baza mai solida pentru ENISA in noul cadru pentru certificare si un rol mai important pentru ENISA la nivelul Uniunii.

Astfel, Agentia UE pentru Securitate Cibernetica va sprijini statele membre sa reactioneze in mod eficace la atacurile cibernetice si va fi un centru independent de expertiza.

Printre beneficii pot fi enumerate:

  • sporirea increderii si un control mai mare al consumatorilor in ce priveste utilizarea dispozitivelor legate de internetului obiectelor;
  • cadrul pentru certificarea de securitate cibernetica va reprezenta un ghiseu unic, ceea ce va genera economii semnificative de costuri pentru companii, mai ales IMM-uri, va duce la eliminarea eventualelor bariere la intrarea pe piata, si nu in ultimul rând va facilita investitiile in securitatea cibernetica a produselor.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top