Pe situl ONG-ului unde Doamna Botis e consilier si ia din banii Fondurilor Structurale … linkul „Bune practici” nu e activat. Probabil ca sotii Botis au dorit sa arate bunele practici „pe bune”. Ieri cuplul Botis a dat cel mai elocvent exemplu.
Observati ca in coltul din dreapta jos e o invitatie la formare … poate de vidanjori de Fonduri ???
Ce ne uimeste mai mult este faptul ca desi pe site, conform normelor, este sigla UE … pana in acest moment niciun oficial al Uniunii Europene nu a avut nicio reactie.
Asteptam ca un Comisar European sa zica ceva.
In 2006 cand a fost intruniri cu privire la Autoritatile de Management pentru Fonduri Strucutrale m-am trezit vorbind la o intrunire spunand ca in opinia mea nicio institutie publica din Romania nu ar trebui sa fie Autoritate de Management. Propunerea mea a fost una lasata in aer. Inclusiv reprezentantii de la Bruxelles zambeau aiurea.
Ce propun acum?
1. Managementul Fondurilor Structurale sa fie scos la licitatie, si fiecare Axa Prioritara sa aiba un un caiet de sarcini pus pe SEAP. Cine se crede capabil … sa faca oferta … iar in comisia de selectie a celei mai bune oferte sa fie si reprezentanti de la Comsisia Europeana.
Asta s-a mai intamplat cand Fondul Global … dupa Runda I-a de finantari rulata in Romania … si-a dat seama ca Ministerul Sanatatii (cel care a gestionat prima Runda) nu a fost un manager bun (ca sa nu zic altcumva) al Fondului. Ce a facut atunci Fondul Global pentru a optimiza managementul Rundei a II-a ??? A scos managementul Fondului la licitatie (tender) si … a castigat Romanian Angel Appeal, un ONG care a dovedit dincolo de capacitate administrativa in materie de fonduri, transparenta, eficienta, coerctitudine si bune practici in materie de gestiune a finantarilor.
La fel a facut Fondul Norvegian … iar licitatia a castigat-o Fundatia pentu Dezvoltarea Societatii Civile.
Nu sunt singurele Organizatii Nonguvernamentale care au experienta in materie de gestiune a Fondurilor. Pot da zeci de exemple … si la ele puteti adauga si voi. Chiar va rog, comentati!
E timpul ca Oficialii UE sa reflecteze. Ramane statul manager al Fondurilor Structurale?
PS
Proaspat la minut: FSE precizeaza pe situl fseromania ca Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa nu a cerut pana acum nicio rambursare.
Probabil ca stia ea Europa ca o sa ii prindem pe unii pe parcurs. Chiar acum Botis declara la Realitatea TV ca inca nu s-a facut nicio rambursare. Adica s-a scos … cum se zice pe la noi prin Obor.
Aveti perfecta dreptate. Am avut tangente cu Ministerul Muncii si am reclamat sistemul care excludea de la finantare pe o componenta PHARE servicii sociale ONG-uri acreditate ca furnizori, banii fiind dirijati pe DGASPC-uri, institutii mamut si gauri fara fund pentru bani.
Am avut aceleasi comentarii ca ANOFM, AJOFM si alte institutii din subordinea ministerului nu pot concura pe bani gestionati de minister ca e conflict de interese (plus agentii guvernamentale, ministere, etc.).
Un individ subsecretar de stat (probabil numit pentru suprafata de afise de partid lipite in campanie) a zis ca statul e gestionar, el a negociat cu UE si el decide. Astea se intamplau pe vremea fostei sefe AM – Cristina Iova. Dar lucrurile nu s-au schimbat. S-au contractat o multime proiecte moarte din fasa deoarece nu are cine sa le implementeze: s-a intervenit pentru ele: „sa luam banii si vedem noi pe urma ce facem”. Greseala pleaca de sus. De asta fondurile europene sunt gestionate prost. Si nimeni nu-si pune problema asupra eficientei cheltuirii banului, toti ministrii pun accent pe accesare fonduri, nu conteaza conditiile. Vedem ca am cheltuit o multime de bani si impactul e zero. Asta e problema. Poate ca era bine sa se negocieze mai multi bani pentru utilaje la firme