Lista de propuneri inaintate de antreprenorii romani catre Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala

Birou_carte.jpg

Birou_carteReprezentantii Fondului Monetar International – Comisiei Europene – Bancii Mondiale si cei ai mediului de afaceri din Romania s-au intalnit pe 23 iulie pentru a discuta perspectivele economice si climatul investitional din tara noastra.

La intalnire au participat 11 reprezentanti ai FMI – CE – BM, coordonati de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI pentru Romania, Guillermo Tolosa, reprezentant FMI pentru Romania si Bulgaria, Istvan Szekely, director la Comisia Europeana si Pedro Luis Rodríguez, economist-sef Banca Mondiala, prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, din partea Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) si a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), precum si alti reprezentanti ai mediului de afaceri.

Propunerile comune ale ACPR si CNIPMMR sustinute la intalnirea cu reprezentantii Fondului Monetar International – Comisiei Europene – Bancii Mondiale sunt prezentate in anexa prezentului comunicat, fiind subliniate urmatoarele 6 masuri prioritare pentru mediul de afaceri si relansarea economiei.

Propuneri care nu necesita finantare de la bugetul de stat:

  1. Simplificarea de facto a procedurilor pentru cresterea absorbtiei fondurilor structurale prin externalizarea serviciilor de evaluare, audit si contractare catre societati comerciale specializate, ale caror servicii vor fi platite din fondurile existente.
  2. Extinderea masurilor adoptate prin Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, privind protectia impotriva intelegerilor si practicilor anticoncurentiale si accelerarea platilor comerciantilor catre toate IMM-urile furnizoare – din industria usoara, mobila, produse chimice, etc., care va stimula cresterea productiei industriale autohtone, cresterea cu 5% a PIB, care va reduce importurile, va echilibra balanta de plati si va reduce costurile IMM-urilor in relatia cu marile lanturi de magazine (taxa de raft, de deschidere de magazin, etc.).
  3. Adoptarea unei noi legi pentru interprinderile mici si mijlocii, care sa asigure implementarea pe deplin la nivel national a Small Business Act (SBA), mentinerea pentru perioada 2014-2020 a cotei de cel putin 0,4% din PIB pentru fondurile alocate de la bugetul de stat pentru finantarea programelor de dezvoltare, a masurilor de sprijinire a infiintarii de noi intreprinderi si de sustinere a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, la nivel national si local si care sa asigure posibilitatea derularii unor programe speciale din fonduri europene pentru microgranturi, microcredite, intreprinderi inovative.

Propuneri care necesita finantare de la bugetul de stat:

  1. Imbunatatirea reglementarilor privind executarea silita pentru debite bugetare, cu deblocarea conturilor bancare ale IMM-urilor si crearea unui sistem de reesalonare a sumelor, prin retinerea de maxim 30% din veniturile lunare, fara afectarea platii salariilor si activitatii curente.
  2. Eliminarea blocajului financiar generat de stat prin prevederea in bugetul Romaniei la rectificare a sumelor restante din 2012 de peste 1,5 miliarde de euro, care blocheaza functionalitatea si relansarea economiei si care afecteaza 100.000 de IMM-uri (care se poate realiza prin cresterea plafonului datoriei publice cu 0,3-0,4 procente, pentru a permite aplicarea Legii nr. 72/2013 si Directivei 2011/7/UE).
  3. Masuri de stimulare a IMM-urilor: impozitarea graduala a IMM-urilor nou infiintate – scutire de impozit in primul an, reducerea cu 50% a impozitului pe profit in cel de-al doilea an, cu obligativitatea de asigurare a functionarii societatii pe o durata de minim trei ani dupa finalizarea facilitatilor.

Document anexat:
Prioritatile mediului de afaceri din Romania (PDF)

Sursa: CNIPMMR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top