Litoralul are statie noua de epurare a apelor uzate, prin POS Mediu

apa_purificare.jpg

apa_purificareMinistrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a inaugurat Statia de epurare ape uzate din Eforie Sud.

Proiectul pentru reabilitarea si modernizarea acestei statii, in valoare de aproximativ 140 de milioane de lei, a fost finantat prin intermediul Programului Operational Sectorial Mediu (POS Mediu), din Fondul de Coeziune si din fonduri BERD.

Statia are o capacitate maxima de 745 litri/secunda, iar dimensionarea capacitatii de preluare ape uzate s-a facut pentru 140.000 populatie echivalenta pe timp de vara si 69.000 populatie echivalenta pe timp de iarna.

“Acest proiect este un semnal foarte clar ca Romania poate si merita sa deruleze proiecte cu finantare nerambursabila si reprezinta un model de urmat pentru toate proiectele finantate prin POS Mediu, in conditiile in care avem nevoie de astfel de initiative pentru a utiliza fondurile europene alocate. Prin intermediul POS Mediu trebuie sa atragem in acest an fonduri in valoare de 1,4 miliarde de euro. Mult mai important, proiectele din aceasta categorie imbunatatesc calitatea vietii romanilor si reprezinta un pas important in eforturile de modernizare a Romaniei”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Lucrarile pentru reabilitarea si modernizarea Statiei de epurare din Eforie Sud au constat in demolarea partiala a fostei statii, marirea capacitatii de epurare a apelor uzate, dar si in introducerea treptei tertiare de epurare, incluzand indepartarea biologica a azotului si fosforului, stabilizarea aeroba si deshidratarea namolului.

Ca urmare a introducerii treptei tertiare de tratare a apelor uzate, Statia de epurare Eforie Sud este in prezent una din cele mai moderne din Romania.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.