In cadrul Programului de invatare pe tot parcursul vietii (Lifelong Learning Programme – LLP) s-a lansat o cerere de propuneri cu scopul de a consolida colaborarea transeuropeana intre fundatii si asociatii, ministere si alte organizatii care desfasoara o activitate in domeniul promovarii alfabetizarii, pentru a creste nivelul de alfabetizare in randul copiilor, al tinerilor si al adultilor din Europa.
Cererea de propuneri are drept scop sa sprijine infiintarea unei retele politice europene pentru a sensibiliza publicul, a colecta si a analiza informatii strategice, precum si pentru a face schimb de metode de actiune, bune practici, precum si de campanii si initiative promitatoare de promovare a alfabetizarii.
Tinand cont de criteriul de referinta stabilit in cadrul programului „Educatie si formare 2020” (Education and Training, ET 2020), cererea de propuneri urmareste, de asemenea, reducerea numarului persoanelor cu nivel scazut al competentelor de lectura pana in 2020.
Numai candidaturile persoanelor juridice (ONG, APL, institutii si ministere) stabilite in urmatoarele tari sunt eligibile: cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, la care se adauga Croatia, tarile candidate Islanda, Muntenegru, Serbia, fosta Republica Iugoslava a Macedoniei si Turcia, plus tarile AELS: Liechtenstein, Norvegia, Elvetia.
Reteaua ar trebui sa acopere cel putin 20 de tari participante la Programul de invatare pe tot parcursul vietii cu un bun echilibru geografic.
Pentru a realiza un bun echilibru geografic, membrii retelei ar trebui sa reprezinte cel putin 15 state membre ale UE.
Activitati eligibile
Solicitantul trebuie sa prezinte un program de lucru care sa descrie actiunile concrete si realizarile propuse pentru a atinge obiectivele stabilite in prezenta cerere de propuneri.
Programul de lucru ar trebui sa includa obiective clare, indicatori si un calendar. Domeniul de aplicare al programului de lucru propus trebuie sa includa:
- dezvoltarea de cunostinte specifice fiecarei tari;
- facilitarea schimbului de bune practici;
- initiative de sensibilizare;
- cooperarea cu alte institutii si organizatii implicate in domeniul alfabetizarii atat la nivel national, cat si la nivelul UE pentru a promova politici concrete in acest domeniu.
Conditii de finantare
Bugetul total alocat pentru cofinantarea actiunii este estimat la maximum 3.000.000 EUR, pentru perioada 2013-2015. Contributia financiara a Comisiei nu poate depasi 75 % din totalul costurilor eligibile. Comisia isi rezerva dreptul de a nu distribui toate fondurile disponibile.
Perioada de punere in aplicare:
- activitatile ar trebui sa inceapa dupa semnarea acordului de subventionare (decembrie 2013 cel tarziu);
- activitatile trebuie sa fie finalizate la 24 de luni de la semnarea acordului de subventionare;
- durata maxima a actiunii este de 24 de luni.
Termene-limita
Candidaturile trebuie trimise cel tarziu pana la 29 august 2013 – 12.00 p.m. (data postei), la urmatoarea adresa:
„Call for proposals European Policy Network of National Literacy Organisations EAC/S05/13”
For the attention of Mr João Delgado, Head of Unit Directorate-General for Education and Culture,
Unit B1: School Education; Comenius
J-70, 02/232 1049 Bruxelles/Brussel
BELGIQUE/BELGIE
DOCUMENTATIE
Apelul de propuneri (PDF, Ro)
Formular de candidatura (DOC, En)
Bugetul estimat al actiunii (XLS, En)
Model pentru acordul de finantare (DOC, En)
Declaratii financiare (XLS, En)
Rapoarte tehnice (DOC, En)
Imputernicire a coordonatorului de proiect pentru alti beneficiari (DOC, En)
Termeni de referinta (PDF, En)
Finantator: Comisia Europeana
Sursa: Europa.eu
[caseta-final-fise]