In sedinta de Guvern din 4 octombrie 2018 a fost aprobata hotararea privind stabilirea pentru anul 2018 a cuantumului per hectar al platii unice pe suprafata, al platii redistributive si a intervalelor de suprafata pentru care se acorda aceasta, al platii pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, al platii pentru tinerii fermieri si a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine.
Prin adoptarea prezentei HG, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va putea acorda incepand cu 16 octombrie 2018 plati in avans in cadrul schemelor de plati directe din sectorul vegetal si zootehnic intr-un procent conform reglementarilor comunitare in vigoare la data efectuarii platilor in avans.
Precizam ca platile prevazute in actul normativ se acorda potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anii 2018 si 2019.
Prin acest act normativ au fost aprobate cuantumurile pentru platile directe in sectorul vegetal, respectiv schema de plata unica pe suprafata (102,5 euro/ha), plata redistributiva pentru intervalele intre 1 ha si 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) si peste 5 ha si pana la 30 ha, inclusiv (50,3 euro/ha), plata pentru inverzire (58,2 euro/ha) si plata pentru tinerii fermieri (25,8 euro/ha). Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru incadrarea in plafonul financiar alocat, pe baza suprafetelor determinate.
Pentru speciile ovine/caprine, platile directe pentru schema de sprijin cuplat au un plafon alocat de 56.100.000 euro.
Cuantumurile pentru platile directe se calculeaza de catre APIA prin raportarea plafoanelor la suprafetele determinate si la efectivul de animale eligibile.
Incepand cu data de 1 decembrie 2018, APIA va efectua platile corespunzatoare diferentei intre plafonul financiar al fiecarei scheme prevazute in prezentul act normativ si cuantumul calculat si acordat in avans in conditiile indeplinirii de catre beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.
Platile se fac in lei, utilizand cel mai recent curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrala Europeana anterior datei de 1 octombrie 2018 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C (4,6638 lei).
Aplicarea prevederilor prezentului act normativ va permite beneficiarilor platilor sa-si elaboreze propriul plan de afaceri si programul de dezvoltare pe termen scurt, in conditiile cunoasterii nivelului sumelor pe care urmeaza sa le primeasca.
Acordarea de plati in avans incepand cu data de 16 octombrie 2018 va asigura fermierilor capitalul financiar necesar pentru derularea la timp si in cele mai bune conditii a activitatilor specifice agriculturii.
Sursa: MADR