Mai e cu putinta ridicarea din genunchi?

Ridicarea din genunchi printr-o veritabila cetatenie europeana activa: mai este cu putinta?

Innasprirea standardelor de viata (botezata eufemistic austeritate) ale majoritatii cetatenilor romane pare sa aduca, dupa asa-numita „mare lehamite” si grotesca tabloidizare a spatiului public, o adevarata intrare in hibernare a spiritului civic si a aspiratiei la demnitate democratica, asa cum a consfintit recenta intrare in vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Intr-adevar, intreaga Uniune Europeana se confrunta cu grave probleme sociale, indeosebi de somaj, dar aceasta situatie nu anesteziaza, in celelalte tari, manifestarea spiritului civic, dimpotriva. Inovativitatea are sansele sa se manifeste mult mai nestingherit si palpabil intr-o Europa nevoita sa se inclesteze in lupta cu gigantii asiatici. Tocmai acum este timpul micilor intreprinzatori, al inventatorilor si al integratorilor de proiecte cat mai indraznete. Si in Romania, ca parte integranta a spatiului comunitar, pe care atata l-am ravnit si care acum trezeste multora mai degraba frustrari si abia inabusite resentimente.

Este timpul – si in Romania – pentru o noua atitutudine non-partizanala si solid argumentata care sa reinventeze spiritul civic si manifestarea societatii civile – dincolo de bisericute, sinecuri si desuete fariseisme. Vremea perpetuei carcoteli nivelatoare, a zeflemelei innacrite si, mai ales, a ciolanului, devorat orbeste in subteranele consumismului abulic, fara implicari, alienant la disperare si ca o spalare voluntara a creierelor pare si trebuie sa apuna da ca dorim cu adevarat o Romanie altfel decat mereu in genunchi.

Mintile cele mai stralucite si spiritele cele mai novatoare si-au dat intalnire in jurul unei simbolice Mese Rotunde Europene in data de 15 octombrie, pentru a inspira reformarea autentica a clasei si a mediului de manifestare politica din Romania. O consultare publica a fost deschisa in urma cu o luna in acest sens. Indemnul nostru nu poate fi decat sa aveti curajul sa va implicati mult mai activ pentru a contribui la deblocarea situatiei confuze si contra- productive in care se afla dezbaterea publica si inovativitatea in Romania, in ansamblu. Reinnodarea unei legaturi ne-muzeale, ci prolifice si dinamice cu trecutul european al Romaniei merita sa fie facuta acum, in noul cadru creeat de speranta unificarii europene. Pentru cei motivati sa participe inca la sondajul de opinie si prin a raspunde la temele de reflectie propuse, le sugeram sa viziteze site-ul HouseofEurope.ro. Cu siguranta, vom onora pariul ca Documentul de Pozitie pe care il pregatim sa contina cele mai substantiale propuneri si recomandari din partea celor motivati sa (re)actioneze in favoarea europenizarii reale a Romaniei.

Credem ca numai asa putem contribui real la ridicarea concreta a asteriscului din dreptul Romaniei, iar Statul roman se poate afirma ca o frontiera mai sigura pentru intreaga Uniune Europeana. Va asteptam cu cel mai mare si legitim interes, de dragul emanciparii tuturor si a fiecaruia in parte.

About Sever Avram

Sever AVRAM - coordonator general - Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea stimularii absorbtiei Fondurilor Europene "EU-RO Clearing Funds". A lucrat ca si consilier de afaceri publice pentru Comisia Europeana in Romania si a contribuit la elaborarea capitolului de politici sociale si dezvoltarea resurselor umane din cadrul Planului national de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Incepand cu anul 1996,  a activat ca si consultant si/sau trainer in domeniul institutiilor si fondurilor UE, al comunicarii, relatiilor publice si lobby-ului in cadrul a numeroase proiecte europene finantate direct de Comisia Europeana de la Bruxelles,  Departamentul de Stat al SUA, Open Society Institute, precum si de mari finantatori privati internationali sau autohtoni. In urma unui proiect PHARE pe care l-a coordonat, incepand cu anul 2004, se ocupa de organizarea sub egida Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro) a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” si a altor evenimente pentru mediul de afaceri. Din anul 2006, a avut initiative speciale legate de absorbtia fondurilor UE, incepand cu saloanele regionale si scolile de vara de la Constantza si Baile Sovata pana la cele doua editii deja desfasurate  ale Forumului Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei fondurilor UE (Bucuresti, in 2007 si 2008). Coordoneaza activitatea de consultanta pe proiecte a CPS (Consortiul Parteneritului Strategic) si a Atelierului Interactiv de Idei, Proiecte si Investitii Inovative (www.StructuralFunds.ro).  

0 thoughts on “Mai e cu putinta ridicarea din genunchi?”

  1. Marcela BRATOSIN spune:

    Cu toata stima pe care o am pentru dumneavoastra,D-le Sever Avram,imi permit sa va atrag atentia ca privita de sus in jos aceasta paralizie in care a picat cetateanul roman,este perceputa total gresit iar cei care au inteles corect realitatea se folosesc de ea ca sa poata manipula si ingenunchia.Perceptia realitatii de jos in sus este incredibil de simpla si in acelasi timp de tragica.V-ati gandit ce-a ajuns din UE pentru populatia de rand a Romaniei in afara de a-si parasi copii,a se vinde,a se prostitua, a se droga,a dispera, dar mai ales a nu putea tipa de durere fiind amenintati de cei ce detin puterea, tocmai cu normele UE, in numele careia manipulatorii institue alta si alta austeritate.Poporul roman e mioritic(pasnic) si nu de vampiri,cum i-a fost vanduta imaginea,motiv pentru care atata timp cat cei ce detin puterea se folosesc pentru a-l manipula ca de o secure de UE,va fi paralizat si fara manifestari reale de aspiratie la demnitate democratica.Pentru a se ridica din genunchi e nevoie ca UE sa demonstreze ca nu este balaurul cu sapte capete de care se folosc manipulatorii ci un partener si un protector.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.