Mai poate (re)dobandi Statul Roman un real loc activ si credibil al in Uniunea Europeana ? – Masa Rotunda, Bucuresti – 15 octombrie 2010 –

In ultima perioada, in special dupa adancirea efectelor crizei financiar – economice, Statul roman pare sa fi intrat intr-o stare de progresiva si serioasa dezagregare a credibilitatii sale institutionale atat pe plan intern, dar mai ales in raporturile sale oficiale in calitate de nou Membru al Uniunii Europene. Tot mai multi lideri de opinie din tara si din UE considera ca este necesara formularea unei perspective integrative, legata de abordarea si contracararea institutionala si diplomatica a actualei situatii din Romania, mai apropiata de stranii accente/valente psihiatrice decat de fenomenologia unei crize pasagere obiective.

In acest, in numele organizatiei neguvernamentale pe care o reprezint si care a organizat deja pana acum, sub patronajul sau cu sprijinul unor prestigioase institutii precum Presedintia Uniunii Europene, Casa Regala a Romaniei, Camera de Comert Spania – Romania etc, a trei forumuri nationale in domeniul Fondurilor UE, am lansat o Consultare Publica a liderilor si formatorilor de opinie din tara si la nivel comunitar ca preambul al desfasurarii la Bucuresti a unei Mese Rotunde special dedicate acestei probleme, sub genericul: Cum poate (re) dobandi Statul roman un real loc activ si credibil in Uniunea Europeana: intre integrarea romilor si absorbtia fondurilor europene.

Cele trei axe propuse ale discutiei, la care asteptam puncte de vedere cat mai succinte si focalizate pragmatic sunt urmatoarele:

  1. Identificarea de solutii inovative ca raspuns la provocarile exceptionale generate de dificientele si frustrarile procesului de integrare a comunitatilor rome provenite de pe teritoriul statului roman;
  2. Implementarea unei strategii pe termen scurt si mediu pentru transformarea frontierelor estice ale Romaniei intr-un pol de incredere si stabilitate al Uniunii Europene;
  3. Necesitatea unei urgente reforme in domeniul sistemului de gestionare a Fondurilor Europene in Romania, pentru indeplinirea angajamentelor politice luate si reducerea disparitatilor importante ce separa Romania de restul spatiului comunitar.
  4. In acest sens, am lansat deja pe portalul LINKEDIN o consultare in cadrul grupului de discutii REIVENT Romania. In urma evenimentului, vizam formarea unui Task -Force mixt care sa propuna pana cel mai tarziu la data Consiliului European din luna decembrie 2010 a unui Plan de masuri si solutii privind revenirea Statului roman la o respectare riguroasa si deplina a angajamentelor sale europene, ca Stat Membru al Uniunii Europene.

Alte informatii de continut si tehnice relevante vor fi in curand disponibile pe site-ul HouseofEurope.ro .

Sever Avram

Sever Avram

Sever AVRAM - coordonator general - Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea stimularii absorbtiei Fondurilor Europene "EU-RO Clearing Funds". A lucrat ca si consilier de afaceri publice pentru Comisia Europeana in Romania si a contribuit la elaborarea capitolului de politici sociale si dezvoltarea resurselor umane din cadrul Planului national de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Incepand cu anul 1996,  a activat ca si consultant si/sau trainer in domeniul institutiilor si fondurilor UE, al comunicarii, relatiilor publice si lobby-ului in cadrul a numeroase proiecte europene finantate direct de Comisia Europeana de la Bruxelles,  Departamentul de Stat al SUA, Open Society Institute, precum si de mari finantatori privati internationali sau autohtoni. In urma unui proiect PHARE pe care l-a coordonat, incepand cu anul 2004, se ocupa de organizarea sub egida Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro) a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” si a altor evenimente pentru mediul de afaceri. Din anul 2006, a avut initiative speciale legate de absorbtia fondurilor UE, incepand cu saloanele regionale si scolile de vara de la Constantza si Baile Sovata pana la cele doua editii deja desfasurate  ale Forumului Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei fondurilor UE (Bucuresti, in 2007 si 2008). Coordoneaza activitatea de consultanta pe proiecte a CPS (Consortiul Parteneritului Strategic) si a Atelierului Interactiv de Idei, Proiecte si Investitii Inovative (www.StructuralFunds.ro).  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top