Managementul riscului – de la moda la cultura

Managementul riscului este un domeniu ce câştigă teren. Se poate ajunge la această concluzie plecând de la analiza numărului, în creştere, a organizaţiilor ce promovează cultura despre risc şi managementul riscului, a organizaţiilor care urmăresc o formă de certificare sau a organizaţiilor care oferă forme de certificare şi ajungând până la observarea interesului în creştere a mediului academic prin introducerea în programa şcolară a obiectelor de studiu înrudite cu managementul riscului de securitate sau prin numărul de cărţi şi articole publicate în această zonă.
Ne putem susţine concluzia şi printr-o analiză pur statistică a mediului internet. Astfel, folosind un motor de căutare (ex. Google, Yahoo!) se poate observa existenţa unui număr destul de mare de domenii care oferă informaţii legate de managementul riscului (sugerăm folosirea unor chei de căutare precum risk management, managementul riscului sau managementul riscurilor).
Însă nu întotdeauna această „evoluţie” reflectă realitatea. Cu cât se discută mai mult despre managementul riscului, cu atât un nou fenomen (am putea chiar să-i spunem risc) prinde contur: managementul riscului ca tendinţă a modei, aşa cum interesant este numit de Michael Power.
Cu alte cuvinte, dacă managementul riscului de securitate nu face parte din modelul de afaceri al unei organizaţii, implementarea „forţată” a unui model de management al riscului nu va ajuta, ci mai degrabă va reprezenta o problemă pentru respectiva organizaţie (chiar şi privit prin prisma bugetului sau timpului alocat implementării).
Adoptarea managementului riscului trebuie să fie gândită, reală, naturală şi nu forţată. Moda menţionată mai sus trebuie să fie combătută de cultură. Iar cultura despre risc şi management al riscului se formează în primul rând prin educaţie.

Valentin P. MĂZĂREANU
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Co-Regional Director PRMIA Bucharest Chapter
Project Manager www.managementul-riscurilor.ro

About Valentin Mazareanu

Valentin P. Mazăreanu, doctor în economie. Subiecte de interes: managementul riscului, securitatea informaţională, managementul proiectelor. Ocupaţii în prezent: project manager al www.managementul-riscurilor.ro, Co-Regional Director of PRMIA Bucharest Chapter, Director General al Paideia Consulting SRL Iasi, Expert IT în proiecte cu finanţare nerambursabilă. Studii: liceu militar, facultate de drept, master în Sisteme Informaţionale pentru Afaceri, studii doctorale în economie. Dezvoltare profesională: stagiu de cercetare în Franţa, Poitiers (subiect: managementul riscului); şcoală de vară în Finlanda, Jyvaskyla (subiect: managementul riscului, dreptul de proprietate intectuală, knowledge management); training internaţional Slovenia, Ljubljana (subiect: managementul proiectelor internaţionale); training naţional Romania, Iaşi (subiect: antreprenoriat, Analiză Tranzacţională, NLP, Comunicare şi Negociere).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.