Marcel Boloș: Fondurile europene sunt vitale pentru îmbunătățirea standardului de viață al oamenilor din județul Ialomița

marcel-bolos.jpeg

Ministrul Fondurilor Europene, dl. Ioan Marcel Boloș, a efectuat alături de vicepremierul Raluca Turcan o vizită în județul Ialomița, prilej cu care a discutat cu autoritățile locale din mai multe localități despre nevoia de a atrage fonduri europene, de a dezvolta facilități pentru investitori și de a crește standardele de viață prin intermediul proiectelor finanțate cu bani europeni.

„În județul Ialomița, în secolul XXI, numai 8 localități din 66 sunt racordate la gaze. Recent, Guvernul României a adoptat OUG nr. 128/2020 privind unele măsuri pentru aprobarea Programului Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale. Prin acest program vor fi finanțate proiectele autorităților locale care vor asigura racordarea la rețeaua de gaze a cel puțin 1.000 de gospodării. Atragerea de fonduri europene devine astfel vitală pentru îmbunătățirea standardului de viață al oamenilor și recuperarea decalajelor dintre regiuni. Acest lucru este posibil prin colaborarea autorităților de la nivel local cu cele centrale, așa cum se întâmplă deja cu succes în județele aflate în fruntea clasamentului banilor europeni investiți”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Sub motto-ul „Să investim, nu să cheltuim fondurile europene”, ministrul Fondurilor Europene a îndemnat reprezentanții autorităților publice să colaboreze cu cei ai Guvernului pentru a răspunde prompt și eficient nevoilor comunităților lor și pentru a susține dezvoltarea prin investiții, acest motor de dezvoltare al economiei.

Dl. Boloș a făcut un tur al județului, cu mai multe vizite de lucru în municipiul Slobozia, în comuna Gheorghe Doja și în orașul Fierbinți Târg. De asemenea, în contextul în care în perioada au fost acordate subvenții pentru plata șomajului tehnic pentru 5.000 de persoane, ministrul Fondurilor Eurpopene a subliniat că este necesară crearea și mai multor locuri de muncă cu sprijinul finanțărilor europene.

În această perioadă de programare, în județul Ialomița, au fost sau se află în curs de implementare peste 70 de proiecte finanțate cu fonduri europene, cu o valoare totală de 701,5 milioane lei, dintre care 542,1 milioane lei fonduri europene nerambursabile. Cele mai multe sunt finanțate prin Programul Operațional Regional – 48 de proiecte. Prin Programul Operațional Capital Uman sunt finanțate 10 proiecte, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă – 9 proiecte, iar prin Programul Operațional Competitivitate – 3 proiecte. Prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare sunt finanțate 3 proiecte în acest județ. Alte proiecte, implementate la nivel național, sprijină și dezvoltarea acestei zone.

În județul Ialomița, fondurile europene au îmbunătățit viața a aproximativ 87.000 de locuitori din 14 localități: municipiile – Slobozia, Fetești și Urziceni, orașele Amara, Fierbinți Târg și Țăndărei, respectiv comunele și satele – Bordușani, Ciulnița, Cosîmbești, Manasia, Scânteia, Traian, Valea Ciorii și Vlădeni. Totodată, cu sprijinul Instituției Prefectului au fost distribuite în acest an 52.104 de pachete de igienă, precum și 26.052 de pachete cu alimente.

La nivel național, 1.188.852 de persoane primesc pachete cu alimente (38 de produse/ pachet), respectiv cu produse de igienă (6 produse/ pachet), în valoare totală de 141,2 milioane lei. Dacă s-ar transporta toată cantitatea de produse cu vagoane, trenul ar avea o lungime de 43 de km, aproximativ distanța dintre Cluj și Câmpia Turzii. Inițiativa sprijină producătorii locali. Prețul la raft al unui pachet de alimente este de 253 de lei și al celui de igienă este de 120 lei.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.