Marcel Boloş: România pregăteşte dezvoltarea primului proiect aplicat în domeniul hidrogenului

marcel-bolos.jpeg

Activitatea de cercetare în domeniul hidrogenului, ca sursă alternativă de energie, este deosebit de importantă şi, alături de Institutul Naţional pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice, am iniţiat două acţiuni, astfel încât să modificăm Programul Operaţional Competitivitate şi să dezvoltăm primul proiect aplicat pe acest segment, a declarat, marţi, într-o videoconferinţă de specialitate, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

“Atunci când discutăm despre hidrogen ca sursă alternativă de energie, toată lumea este la început de drum şi îşi pune întrebarea încotro se vor îndrepta lucrurile şi cum vor evolua, mai ales activitatea de cercetare, pentru ca rezultatele din acest domeniu să poată fi valorificate în piaţă. De aceea, activitatea de cercetare în domeniul hidrogenului ca sursă alternativă de energie este deosebit de importantă. Împreună cu domnul director general al Institutului Naţional pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice, Mihai Varlam, cu care am iniţiat două acţiuni, astfel încât să modificăm Programul Operaţional Competitivitate şi să dezvoltăm primul proiect aplicat în domeniul hidrogenului. Acest proiect l-am intitulat “Soluţie tehnologică de furnizare energie termică pentru comunităţi rurale pe bază de hidrogen”. Chiar ieri (luni, 25 mai 2020, n.r.) am avut o videoconferinţă cu domnul director general şi cu echipa domniei sale şi ne dorim tare mult ca acest proiect să prindă contur şi să vedem care sunt primele rezultate ale cercetării, fiind un domeniu de mare complexitate şi cu o serie de probleme care trebuie rezolvate”, a afirmat Boloş, citat de Agerpres.

Conform demnitarului, finanţarea proiectului dedicat cercetării în domeniul hidrogenului ar putea să fie realizată prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă.

“A doua acţiune este mai complexă şi face parte dintr-un proiect mai mare, pe care încercăm să-l dezvoltăm, de asemenea, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice, astfel încât hidrogenul şi toate formele sale de utilizare pentru piaţă să fie lucruri palpabile. Acest proiect, la care ţinem foarte mult ca minister al Fondurilor Europene, încercăm să-l finanţăm prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă. Sperăm să putem ajunge la momentul în care am convins Comisia (Europeană, n.r.) şi se deschide drumul către cercetarea mai complexă şi mai ambiţioasă în privinţa rezultatelor pe care le putem obţine de pe urma utilizării hidrogenului în economie”… Mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.