Marius Nica: In decembrie 2015 vom avea o rata de absorbtie a fondurilor situata intre 65-80%

programe-absorbtie.jpg

programe-absorbtieMarius Nica, ministrul fondurilor europene, a declarat ca, in ciuda faptului ca acum avem o rata de absorbtie de 55%, in decembrie 2015 “ne vom incadra fara dubiu in intervalul 65 – 80%“.

In plus, ministrul a afirmat ca Romania “nu a inregistrat intarzieri in comparatie cu celelalte state membre, ba chiar a facut o figura frumoasa in cadrul Comisiei Europene“.

Primele programe aprobate de catre Comisia Europeana au fost Programul Operational Asistenta Tehnica si Programul Operational Competitivitate.

 • Programul Operational Competitivitate, aprobat de CE in decembrie 2014, are o alocare financiara de aproximativ 1,58 miliarde euro, din care 1,33 miliarde euro contributia UE (Fondul European de Dezvoltare Regionala).
 • Programul Operational Asistenta Tehnica, aprobat de CE tot decembrie 2014, are o alocare financiara de aproximativ 251 milioane euro, din care 212 milioane euro contributia UE (Fondul European de Dezvoltare Regionala).

La inceputul lui 2015, au fost adoptate si Programul Operational Capacitate Administrativa si Programul Operational Capital Uman.

 • Programul Operational Capital Uman are o alocare financiara de aproximativ 5,05 miliarde euro, din care 4,22 miliarde euro contributia din Fondul Social European, iar aproximativ 105 milioane euro reprezinta fondurile provenite din initiativa „Locuri de munca pentru tineri”.
 • Programul Operational Capacitate Administrativa, un program strategic de referinta pentru administratia publica din Romania, are o alocare financiara de aproximativ 658 milioane euro, din care 553 milioane euro contributia din Fondul Social European.

Programul Operational Regional a fost, de asemenea, aprobat de Comisia Europeana, iar alocarea pentru acesta este de 7,91 miliarde euro, din care 6,7 miliarde euro contributia UE (Fondul European de Dezvoltare Regionala).

Ulterior, a avut loc si aprobarea oficiala a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.

Nu in cele din urma, pe 10 iulie a fost aprobat Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020, care beneficiaza de cea mai mare alocare de fonduri europene, de circa 9,4 miliarde euro (la care se adauga o cofinantare nationala de circa 2,4 miliarde euro) si este finantat atat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, cat si din Fondul de Coeziune.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

One thought on “Marius Nica: In decembrie 2015 vom avea o rata de absorbtie a fondurilor situata intre 65-80%”

 1. Balici Mihai spune:

  Pai intre 65% si 80% este o diferenta de cca 5 miliarde de euro
  In ritmul actual , cand in luna aprilie erau aproape 55% , este greu sa recuperezi , nu mai este timpul fizic
  ex executie lucrari drumuri , depui ca constructor cererea de plata la solicitant -institutie publica , si dupa cca maxim o luna primeste decontarea (daca are bani) , dupa care institutia pubilca depuna la Autoritatea de Management decontul , care va sta cel putin 2-3 luni ,pana se aduna o valoare mai mare ,apoi Autoritatea de Management trimite la Bruxell decontarea care si acolo va sta 2-3 luni pentru verificari
  Daca sunt si doamne fereste suspiciuni de frauda imediat blocheaza
  Daca decontul nu se depune pana in luna octombrie , nu mai poate fi decontat in anul 2015 si decizia UE este de sistare a platilor la 01.01.2016 pentru perioada 2007-2013
  Deci sunt vise de tanar ministru fara experienta in domeniu
  Si presedintele nostru voiajor , in loc sa se ocupe personal de cele 6-8 miliarde de euro care se pierd ,se plimba toata ziua si se teme ca ne ataca rusii
  Are dumnealui o problema cu rusii , nu vede ca avem o datorie istorica de 120 de miliarde de euro , care creste anual cu 20 de miliarde de euro si in cativa ani suntem in situatia Greciei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.