Maxim istoric la credite firme, 78%. Dublarea dobânzii cheie aduce un plus de 30% la dobânda creditelor şi 20% la nepereformante

credit.jpg

Pentru prima dată, gradul de îndatorare al companiilor din România a trecut de 78%, 62% dintre acestea fiind credite scadente în 2021. În scenariul pesimist, neperformantele pe IMM Invest ar putea urca la 20%, spune Iancu Guda, services director, Coface România, dar plăţile lor la buget acoperă eventuala neperformanţă. Necesitatea creşterii dobânzilor este evidentă în ochii lui Eugen Anicescu, country manager, Coface România, care vede posibil un plus de 30% la dobânda creditelor angajate de IMMM-uri în perioada pandemiei, dacă BNR va ajunge să dubleze dobânda de politică monetară.

Dat fiind faptul că proiecţia de inflaţie a BNR pentru finalul lui 2021 este de 5,5%, adică de patru ori mai mare decât rata dobânzii de politică monetară, este evident că dobânzile la creditele bancare vor creşte în perioada următoare, arată o analiză a Coface România. Problema semnalată de agenţia de rating este că, „vulnerabilitatea firmelor este în creştere”, spune Eugen Anicescu, country manager, Coface România. Acesta atrage atenţia că IMM-urile din România au ajuns la un grad de îndatorare istoric de 78% din capitaluri, cel mai mare din istoria recentă a României. „Mai mult încă, 4 din 10 companii au un grad de îndatorare de peste 100%. În plus, 62% este gradul de îndatorare pe termen scurt sub un an, adică avem de-a face cu credite care ajung anul acest la scadenţă”, spune Anicescu.

Analiza Coface arată că volumul creditelor noi acordate de bănci a crescut cu doar 6 miliarde delei în 2020, în condiţiile în care soldul creditului furnizor a crescut cu 38 miliarde delei în anul pandemiei Covid 19. Faptul ca firmele se bazează în continuare pe creditul furnizor şi pe termene de plată foarte lungi arată că,în cazul unor insolvenţe există riscul de contagiune care poate avea efecte mai ample în economie. Coroborat cu faptul că dobânzile vor creşte inevitabil, riscurile insolvenţelor sunt posibil pe creştere.

Cu toate acestea, Iancu Guda, services director, Coface România, arată că, statul a „cheltuit/garantat” în 2020 57 de miliarde de lei pentru susţinerea firmelor şi persoanelor fizice afectate de pandemie. Dintre aceştia, 10 miliarde de lei s-au dus pe amânarea ratelor persoanelor fizice, 15 miliarde de lei în cadrul programului IMM Invest. Pentru susţinerea activităţii companiilor pe perioada pandemiei s-au garantat circa 35 de miliarde lei, „bani care au permis companiilor să acorde credit comercialmai departe. Lichiditatea a foswt foarte bună în această perioadă”, spune Guda. Acvestaaarătat că, cele 22.000 de firme care au primit finanţare garantă de stat de 15 miliarde de lei vor plăti taxe şi impozite, inclusiv cele pe salariile angajaţilor, până în 2025 de circa 13 miliarde de lei.  La ora actuală creditele neperformante sunt în jur de 4% şi conform BNR ar putea ajunge anul acesta la final la 10%. Chiar dacă ar ajunge în cinci ani la 20% neperformante pe IMM Invest, statul încasează oricum mare parte din garanţii prin plata taxelor şi impozitelor de către companii, după cum reiese din expozeul lui Inacu Guda.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top