MCSI: Decontari de aproape 132 milioane de euro pe proiectele incluse in POS CCE, in ultimele cinci luni

bancnote-euro.jpg

Valoarea decontarilor pentru proiectele incluse pe Programul Operational Sectorial – Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) a insumat, in perioada noiembrie 2015 – aprilie 2016, aproximativ 132 milioane de euro, echivalentul a 31% din totalul absorbtiei raportat la 31 martie 2016, care se situa la 346,2 milioane de euro, potrivit datelor prezentate, marti, de oficiali din ministerul de resort, intr-o conferinta de presa.

Gradul de absorbtie al fondurilor europene la MCSI, raportat la bunul de plata acordat de OIPSI si suma alocata de 338 milioane de euro de Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) este de 102,4%, respectiv 346,2 milioane de euro FEDR.

Din totalul absorbit, 31% a fost realizat in perioada noiembrie 2015 — aprilie 2016, cand au fost verificate si aprobate un numar de 258 de cereri de rambursare insumand o valoare de aproximativ 131,39 milioane de euro, din care FEDR inseamna 108,54 milioane de euro.

Accesarea finantarii retroactive din partea Uniunii Europene (UE) pentru perioada de programare 2007 — 2013, prin Axa prioritara III a POS CCE, mai poate aduce la bugetul de stat pana la 50 de milioane de euro din fondurile structurale de la UE peste cele generate prin proiectele deja contractate si implementate, au mentionat oficialii MCSI.

Potrivit sursei citate, la initiativa MCSI — OIPSI, de identificare a proiectelor care ar mai putea primi finantare retroactiva din partea UE — actiune ce a fost aprobata de Guvern printr-un Memorandum semnat in februarie 2016, au fost gasite prin intermediul Sistemului Electronic al Achizitiilor Publice (SEAP) si au la baza achizitiile din domeniul TIC realizate de catre autoritatile/institutiile publice de la nivel central.

In acest context, un numar de 12 institutii au depus dosarele de achizitii ce au insumat 228,78 milioane de euro, iar o alta institutie va solicita finantare retroactiva prin intermediul Axei prioritare 2 a POS CCE.

OIPSI a verificat achizitiile depuse, le-a transmis spre analiza Autoritatii de Management si a propus acesteia un ghid al solicitantului si un model al cererii de finantare ce ar urma sa fie depus de catre autoritatile/institutiile publice implicate. Asistenta retroactiva reprezinta acordarea de catre o autoritate de management, de asistenta UE pentru proiecte ale caror cheltuieli au fost deja acoperite din surse nationale sau care sunt deja finalizate inainte sa se solicite in mod oficial sau sa se acorde asistenta UE.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.