MDRAP realizeaza un parteneriat cu Asociatia Municipiilor pentru reforma administratiei, dezvoltare teritoriala si fonduri europene

parteneri.png

Viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a participat la Reuniunea Comitetului Director al Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR) – prima intalnire a reprezentantilor primarilor de municipii dupa alegerile locale din iunie 2016.

In prima parte a intalnirii, dezbaterile s-au concentrat pe cateva teme importante pentru administratia locala: salarizarea personalului (OUG nr. 20/2016) si deficitul de personal in administratia locala, nevoia de modificare a Legii nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si a Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, stadiul actual al Programului Operational Regional 2014-2020 si masurile necesare pentru eliberarea spatiilor de parcare in centrele urbane (ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar – Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si Proiectul de HG pentru completarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002, aprobat prin HG nr. 1391/2006).

Propunerea realizarii unui parteneriat intre MDRAP si Asociatia Municipiilor din Romania pentru implementarea Strategiei Nationale de Dezvoltare Teritoriala si utilizarea bazei de date oferite de Observatorul Teritorial pentru planificarea dezvoltarii urbane a fost, de asemenea, primita cu mult interes de reprezentantii municipiilor.

Asociatia Municipiilor este cel mai bun partener al nostru in ce priveste reforma administratiei”, a declarat vicepremierul Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, cu aceasta ocazie. “Astazi am avut o discutie foarte lunga despre reforma statului, reforma finantelor locale – in final, despre arhitectura administratiei. Cred ca am invatat si noi, am preluat o serie de proiecte de la primarii pe care i-am felicitat pentru noul mandat”, a adaugat ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

“Am discutat in primul rand despre legea salarizarii personalului din administratia locala – este o problema pentru care am negociat saptamana trecuta cu sindicatul. Guvernul este de acord ca exista o disproportie foarte mare intre nivelul de salarizare din administratia locala si din administratia centrala, de aceea am discutat despre noua lege a salarizarii unitare, la care ministrul Muncii lucreaza in acest moment si pe care o vom finaliza pana la sfarsitul acestui an, ca sa existe un raport just intre administratia locala si administratia centrala, din peerspectiva salarizarii. Noi militam pentru principiul egalitatii in tratament financiar, dar va fi o dezbatere publica pe aceasta tema si speram ca vom reusi sa gasim cele mai bune solutii, astfel incat sa existe si pentru functia publica din administratia locala un stimulent destul de important. Vom milita si pentru cresterea calitatii serviciilor publice pe care le furnizeaza administratia, pentru formarea continua a functiei publice si pentru cresterea performantei administratiei publice locale. In acest moment avem in administratia publica locala un deficit de personal de 20% care se mareste, din pacate, pentru ca apar oferte de salarizare mult mai tentante si atunci administratia locala pierde. Speram ca vom reusi in foarte scurt timp, in aceasta toamna sau chiar pana in septembrie, lucrand impreuna cu Asociatia Municipiilor, cu sindicatele, sa gasim solutii pentru aceste probleme”, a afirmat vicepremierul Vasile Dincu, care a cerut sprijinul primarilor si pentru adoptarea Strategiei privind dezvoltarea functiei publice si a Codului Administrativ, care vor fi prezentate in curand de catre Guvern.

“Am discutat, de asemenea, despre alte legi care sunt necesare in acest moment, si am lansat invitatia ca Asociatia Municipiilor sa participe la modificarea Legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii – pentru ca avem inca, in acest moment, nevoia de a face sa dispara haosul in constructii. De aceea sprijinim autoritatile locale ca prin formele de autonomie si de autoreglementare sa poata face ordine in aceasta zona. De asemenea, am vorbit despre Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul: avem cateva propuneri de modificare, asteptam avizul si ideile pe care ni le vor da colegii nostri din aceasta asociatie si sa speram ca vom reusi sa optimizam si acest domeniu”, a mentionat Vasile Dincu.

“Am lansat, de asemenea – si a fost bine primita – ideea unui parteneriat intre MDRAP si Asociatia Municipiilor din Romania pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare Teritoriala a Romaniei. Cred ca aici venim in intampinarea a ceea ce ne-a cerut tot timpul AMR: sa aducem mecanisme noi de dezvoltare planificata. De asemenea, am propus si sper sa putem cat mai repede sa adunam date in Observatorul Teritorial, ca sa fie mult mai usor sa realizam intr-un oras, un PUG (Plan Urbanistic General), un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) sau alte forme de dezvoltare strategica.”

“Am discutat si despre stadiul in care se afla proiectele si ghidurile pentru Programul Operational Regional. Cu ajutorul secretarilor de stat, am avut o serie de intrevederi pentru a planifica lansarea si a ultimelor programe de finantare europene care sunt determinate de conditionalitati ex-ante: cele pentru educatie si pentru sanatate. Intr-un cuvant, a fost o foarte buna sedinta de lucru, in care am stabilit foarte multe referitor la problemele din administratie si la ceea ce trebuie sa faca echipa guvernamentala pentru rezolvarea lor”, a concluzionat vicepremierul Vasile Dincu.

In acest moment, pentru Programul Operational Regional sunt deschise 6 apeluri de proiecte. Ghidul solicitantului pentru prioritatea de investitie 8.1 – grup vulnerabil „persoane varstnice” a fost in consultare publica pana pe 6 iulie 2016 iarDocumentul cadru de implementare a dezvoltarii urbane durabile – Axa prioritara 4 – “Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile” se afla in consultare publica pana pe data de 12 august 2016.

De asemenea, se afla in consultare publica pana la 24 august 2016, Ghidul Solicitantului pentru prioritatea de investitii 2.2. – “Sprijinirea crearii si extinderea capacitatilor avansate de productie si dezvoltarea serviciilor”. Aceasta linie de finantare, pentru care autoritatile municipale sunt singurii beneficiari, va fi lansata in luna septembrie a acestui an.

In perioada imediat urmatoare vor fi lansate apelurile de proiecte pentru eficienta energetica in cladirile publice (crese, gradinite, licee tehnologice sau cu clase de invatamant professional), microintreprinderi, incubatoare de afaceri si mobilitate urbana.

La Reuniune au participat si d-na Sirma Caraman, secretar de stat in cadrul MDRAP, impreuna cu dl. Gabriel Friptu, Director general al Directiei Generale Programe Europene a MDRAP.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top