Mii de firme in insolventa si faliment au restante de 14 miliarde de lei la banci

grafic_prabusire.jpg

bani_numaratAproape 10.000 de firme aflate in insolventa si in faliment aveau restante de 14 miliarde de lei (3 miliarde de euro) la finele lunii octombrie la creditele contractate de la banci, ceea ce inseamna practic o pondere de 90% din sumele datorate de catre acestea catre banci.

Astfel, sumele datorate de firmele aflate in insolventa si faliment se ridicau la 16 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro) la finele lunii octombrie, po¬¬trivit datelor a¬gre¬gate de BNR.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, restantele inregistrate de firme la plata creditelor contractate de la banci au ramas la o valoare asema¬na¬toare, in timp ce sumele datorate au scazut cu aproximativ 200 milioane de lei.

Numarul companiilor aflate in insolventa se ridica la finele lunii octombrie la aproximativ 3.660, in urcare cu 160 fata de aceeasi luna din 2014, in timp ce numarul firmelor aflate in faliment a crescut cu circa 1.400 la aproximativ 6.300 de firme in faliment.

In ultimii cinci ani, peste 100.000 de firme au intrat in insolventa, insa in foarte putine cazuri planurile de organizare au dat rezultatele dorite.

Defalcat, sumele datorate inregistrate de debitorii firme aflati in insolventa se ridicau la 8,5 miliarde de lei, in scadere cu 700 milioane de lei fata de aceeasi perioada din 2014. Sumele datorate de debitorii firme aflati in faliment erau la finele lunii noiembrie de 7,4 miliarde de lei, in urcare cu 700 milioane de lei fata de aceeasi luna din 2014.

Firmele aflate in insolventa si cele in faliment aveau la finalul lunii octombrie restante in valoare de un miliard de lei (echivalentul a 220 milioane de euro) in contul creditelor con¬tractate de la institutiile financiare nebancare (IFN-uri), in cres¬tere cu aproximativ 200 milioane de lei fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Numarul firmelor aflate in insolventa care figurau cu credite contractate de la IFN-uri era de 677 la finele lunii octombrie, cu 80 de firme mai mult fata de perioada corespun¬zatoare din 2014, in timp ce numarul companiilor aflate in faliment a crescut cu circa 500, la 1.570.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.