Ministerul Educatiei a lansat 125 de proiecte de cercetare de peste 480 de milioane de lei, cofinantate din POSCCE

Ministerul EducatieiMinistrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a semnat marti, 30 iulie, contractele care vor permite derularea a 125 de proiecte finantate din Fonduri Structurale prin Axa Prioritara 2 – Cresterea Competitivitatii prin Cercetare Dezvoltare si Inovare, din cadrul POS CCE. Finantarea, in valoare de 480 de milioane de lei, are drept beneficiari exclusiv antreprenori si intreprinderi din Romania.

In cadrul conferintei de presa care a precedat semnarea documentelor, ministrul delegat Mihnea Costoiu a afirmat ca demararea acestor proiecte contribuie decisv la aplicarea strategiei Guvernului de crestere a ratei de absorbtie a fondurilor comunitare. „Semnarea celor 125 de contracte are o importanta extrem de mare pentru Romania, pentru ca este inca un pas in absorbtia fondurilor comunitare in domeniul cercetarii si inovarii, iar desfasurarea cu succes a acestor proiecte inseamna, in acelasi timp, acumularea de experiente in obtinerea finantarilor pentru mediul privat, in mod special“, a declarat Mihnea Costoiu.

Ministrul Mihnea Costoiu a mai declarat ca aceste proiecte vor avea un aport semnificativ la dezvoltarea cercetarii in tara noastra deoarece genereaza locuri de munca de inalta specializare. „Romania trebuie sa sprijine cercetarea aplicata si sa faca pasul de la idee la produs si serviciu oferite cetatenilor. Acest lucru incercam sa-l facem si astazi, iar companiile au venit in intampinarea initiativei noastre“, a spus Mihnea Costoiu.

Contractele semnate de catre ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, marcheaza atingerea sumei de 1,4 miliarde lei in privinta fondurilor absorbite in cercetare-dezvoltare-inovare in intervalul 2007-2013. Investitiile permit construirea de laboratoare si centre de cercetare, iar implementarea proiectelor, pe langa cele 500-600 de locuri de munca create, va avea efecte directe in domeniul sanatatii, al metalurgiei, al productiei de energie verde, in IT, in agricultura si in protejarea mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.