Ministerul Fondurilor Europene a preluat Programul RO 05- Eficienta Energetica

contract-408216_640.jpg

cooperare

Guvernul a aprobat preluarea de catre Ministerul Fondurilor Europene a Programului RO 05 – Eficienta energetica in calitatea de operator de program, in locul Ministerului Economiei, avand in vedere modificarile si completarile aduse in acest sens Memorandumului de Intelegere aferent Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009-2014, a carui forma noua a intrat in vigoare la data de 20 aprilie 2016. In vechea forma a Memorandumului mentionat, operatorul acestui program era Ministerul Economiei.

Modificarile si completarile aduse acestui Memorandum semnat intre Romania si statele donatoare implica necesitatea asigurarii de catre noul operator de program (OP) a partii de co-finantare aferenta programului, in cuantum de 15%.

Transferul de atributii intre cele doua ministere a fost aprobat de Guvern prin Ordonanta de Urgenta, avand in vedere ca in absenta acestei masuri nu ar fi existat baza legala nationala in vederea solicitarii catre Ministerul Finantelor Publice si virarii de catre acesta a sumelor aferente co-finantarii necesare implementarii Programului RO 05 si pentru a nu exista riscul blocarii implementarii proiectelor din cadrul programului.

De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene este deja desemnat operator de program pentru urmatoarele domenii de finantare: Monitorizarea mediului si planificare si control integrat si Eficienta energetica din Mecanismul financiar SEE 2009-2014 si Intarirea capacitatii si cooperarea institutionala intre institutiile publice, autoritatile locale si regionale romanesti si norvegiene din Mecanismul financiar norvegian 2009-2014.

Pentru perioada 2009-2014, Romania dispune de granturi in valoare de aproximativ 306 milioane de euro.

Mecanismele financiare SEE si norvegian 2009-2014 vizeaza reducerea disparitatilor economice si sociale din Spatiul Economic European si consolidarea relatiilor de cooperare intre statele donatoare (Norvegia, Islanda si Liechtenstein) si statele beneficiare, prin intermediul sectoarelor prioritare propuse.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.