Ministrul Agriculturii: Apicultorii nu vor primi ajutorul de minimis

apicultura.jpg

Apicultorii nu vor primi ajutorul de minimis de la stat pe care l-au solicitat pentru ca au inregistrat pierderi importante din cauza vremii nevaforabile de anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezent la Targul de primavara de la Racasdia, in judetul Caras-Severin.

‘Apicultorii nu vor primi ajutorul de minimis. in Planul National (Apicol n.red.) sunt ajutoare pe care trebuie sa le dam pentru a procura materiale necesare activitatii apicole. Cu ajutorul de minimis nu mai putem continua. Este un program national, l-am explicat apicultorilor, il avem in lucru in Ministerul Agriculturii, in asa fel incat si apicultorii sa beneficieze de sprijin. Pentru pierderile de anul trecut, insa, nu avem un raspuns favorabil si imi pare extrem de rau’, a afirmat ministrul Agriculturii.

Petre Daea a stat de vorba cu mai multi apicultori din Caras-Severin, pe care i-a asigurat ca vor primi sprijin pentru dezvoltarea stupilor, prin Programul National Apicol.

‘Ma gandesc aici si la cei de la Cooperativa Apicola Prisacarii din Baile Herculane, care spuneau ca au peste 11 mii de familii de albine si ca stau acum in fata unei oferte din Franta, pentru a-si valorifica productia pe care o obtin’, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Nicolae, declara pe 28 ianuarie, la Craiova, unde a participat la constituirea Filialei Dolj a Sindicatului Apicultorilor din Romania, ca in situatia in care Ministerul Agriculturii nu va accepta sa le acorde apicultorilor ajutorul de minimis pentru pierderile avute in anul 2016, acestia ar putea protesta in strada.

Nicolae a afirmat ca apicultorii nu au primit pana acum ajutorul de minimis „pentru ca nu s-a dorit”, in conditiile in care anul 2016 a fost unul dificil si pentru ei.

„Anul trecut toti apicultorii din Romania trebuiau sa primeasca un minimis, pentru ca toti apicultorii din Romania au avut de suferit din cauza conditiilor climatice. De ce nici pana la aceasta data nu ati primit nimic? Pentru ca nu s-a dorit. Dar noi am facut acest sindicat ca sa ne batem pentru drepturile noastre. si ne vom bate. Acum o saptamana, cand ne-a chemat ministrul Agriculturii, i-am transmis mesajul dumneavoastra si primul punct important transmis a fost referitor la acest ajutor de minimis. Vom vedea ce va fi la negocierea dintre conducerea sindicatului si conducerea ministerului si va spun cu toata responsabilitatea ca daca nu vor accepta acest minimis, eu fac apel la dumneavoastra pentru prima actiune de strada, primul protest adevarat al apicultorilor, pentru a ne primi un drept, nu pentru a ne milogi, pentru anul dificil 2016”, a spus presedintele Agrostar.

ACA a facut numeroase adrese la Ministerul Agriculturii pentru obtinerea unui sprijin financiar, dar apicultorii nu au primit nimic in pofida promisiunilor privind acordarea unui ajutor de minimis de 15 lei pe stup.

Fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, a afirmat in cursul verii anului trecut ca se analizeaza de catre minister posibilitatea acordarea acestui ajutor de minimis, iar ulterior a afirmat in luna noiembrie ca nu se pot plati ajutoarele de stat promise apicultorilor deoarece acestia nu au venit, asa cum solicita regulamentele europene, cu date contabile comparative prin care sa justifice ca au inregistrat daune, iar simpla declaratie a fermierilor „nu reprezinta o baza legala”.

Romania beneficiaza de un buget de 21,5 milioane de euro pentru Programul National Apicol in perioada 2017-2019, potrivit datelor Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Comisia Europeana participa la finantarea actiunilor din program cu 50% din cheltuielile efectuate de Romania pentru fiecare actiune accesata, excluzand TVA, iar sprijinul financiar alocat pentru perioada 2017 — 2019 este de 21.508.480 euro, fata de 20.045.340 euro repartizat pentru perioada 2014 — 2016.

Suma totala alocata Romaniei se imparte astfel: pentru anul 2017 — 7.169.494 euro (3.584.747 euro buget UE/3.584.747 euro buget national); pentru anul 2018 — 7.169.498 euro (3.584.749 euro buget UE/3.584.749 euro buget national); pentru anul 2019 — 7.169.488 euro (3.584.744 euro buget UE/3.584.744 euro buget national).

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top