Ministrul Agriculturii: Indicatorii de performanta pentru platile directe pot deveni o povara suplimentara

2-petre-daea-mfax.jpg

Indicatorii de performanta pentru platile directe pot deveni o povara suplimentara cu posibile interpretari diferite si care se pot schimba, ridicand gradul de relativitate al lor, si, in lipsa unor norme unitare, interpretarea devine relativa, iar subsidiaritatea indoielnica, a sustinut luni ministrul Agriculturii, Petre Daea, in cadrul Consiliului ministrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene.

„In ceea ce priveste subsidiaritatea, consideram ca exista riscul unei aplicari neunitare a PAC (Politica Agricola Comuna, n.r.), ce poate expune si mai mult statele membre la corectii financiare din partea structurilor de control ale Uniunii Europene. Apreciem intentia Comisiei de a extinde responsabilitatea statelor membre in gestionarea PAC, care permite mai buna adaptare la conditiile specifice fiecarui stat membru, insa o flexibilitate sporita ar putea reprezenta si un prim pas catre renationalizarea PAC si o politica agricola mai putin comuna si de aici si posibilitatea unor mari diferente in aplicarea PAC in diferite state membre cu posibile denaturari ale pietei. Indicatorii de performanta pentru platile directe pot deveni o povara suplimentara cu posibile interpretari diferite si care se pot schimba ridicand gradul de relativitate al lor, in lipsa unor norme unitare interpretarea devine relativa, iar subsidiaritatea indoielnica”, a declarat Petre Daea.

El a precizat, inca o data, ca plafonarea platilor directe pentru fermieri este de neacceptat, producand greutati si in procesul de simplificare si subsidiaritate ceea ce reprezinta un element in plus de ingrijorare. Totodata, ministrul a aratat ca noul model de realizare de raportare a performantei, sistemul de monitorizare pentru Fondul FEGA si masurile de piata si evaluarea performantei anuale vor creste mult povara administrativa pentru statele membre si vor implica resurse financiare si umane.

„Procesul de proiectare, implementare si aprobare a planurilor strategice risca sa intarzie punerea in aplicare a masurilor, in special acordarea platilor directe catre fermieri. Perioada de tranzitie este necesara a fi instituita la doi ani”, a subliniat ministrul roman al Agriculturii.

Petre Daea a mentionat, in context, ca Romania considera ca propunerile inaintate de catre Comisie (cu privire la PAC, n.r.) necesita inca imbunatatiri, care, alaturi de propunerile celorlalte state membre si de interpretarea corecta a lor, vor determina o simplificare reala a Politicii Agricole Comune.

Pe de alta parte, ministrul Daea a felicitat echipele de fotbal ale Frantei, Croatiei, Belgiei si Angliei „careul de asi” de la Campionatul Mondial de Fotbal incheiat recent.

„Eu vreau sa felicit intregul careu de asi, Franta Croatia, Belgia si Anglia, cum de altminteri te felicit si pe tine Phil (Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultura n.r) si o voi face de fiecare data cand am posibilitatea pentru viziunea ta, pentru orientarile generale si de perspectiva. Ai pus in miscare o descatusare a birocratiei politicii agricole comune. Decizia este corecta si Romania o sustine insa trebuie sa ne ferim sa construim parghii de stimulare a rezistentei birocratice in asa fel incat simplificarea sa devina o realitate pe care toti ne-o dorim. Analizand pasii pe care i-am parcurs pana acum, putem fi increzatori, insa mai sunt multe de facut, de aceea Romania considera ca propunerile inaintate de catre Comisie necesita inca imbunatatiri, care alaturi de propunerile celorlalte state membre si de interpretarea corecta a lor, sa netezeasca drumul spre o simplificare reala a Politicii Agricole Comune”, a subliniat oficialul roman.

Ministrii Agriculturii din cele 28 de state membre s-au reunit luni la Bruxelles pentru a discuta formele de simplificare a PAC care ar putea fi aplicate in perioada 2021-2017 si, de asemenea, despre viitorul buget al acesteia, transmite EFE.

Ministrul austriac al Familiei si Tineretului, Juliane Bogner-Strauss, le-a prezentat ministrilor Agriculturii prioritatile in acest sens ale presedintiei semestriale a Consiliului Europei, pe care o va prelua tara sa.

„Ideea noastra este consolidarea UE, sprijinind dezvoltarea zonelor rurale, productia de calitate a sectorului agricol si, de asemenea, cresterea veniturilor producatorilor europeni”, a spus Bogner-Strauss.

Ministrii Agriculturii au sprijinit o propunere prezentata de Polonia, in care se solicita permisiunea ca agricultorii sa poata primi in avans platile din PAC corespunzatoare lunii decembrie pentru a putea face secetei puternice ce afecteaza tara.

Printre propunerile Comisiei Europene pentru modernizarea si simplificarea PAC se afla un nou mod de lucru, statele membre urmand sa dispuna de mai multa flexibilitate in ceea ce priveste utilizarea alocarilor. Statele membre vor avea si posibilitatea de a transfera pana la 15% din alocarile lor din PAC intre platile directe si dezvoltarea rurala si invers, cu scopul de a se asigura ca prioritatile si masurile lor pot fi finantate.

Potrivit CE, platile directe vor constitui in continuare o parte esentiala a politicii, asigurand stabilitate si previzibilitate pentru fermieri, insa vor fi reduse incepand de la 60.000 de euro si plafonate pentru plati peste 100.000 de euro pe ferma. Se vor lua in considerare in totalitate si costurile cu forta de munca. Se va acorda prioritate fermelor mici si medii, care vor primi un sprijin mai mare pe hectar, si ajutorului acordat tinerilor.

Platile directe vor fi conditionate de cerinte mai stricte privind mediul si clima. Fiecare stat membru va trebui sa puna la dispozitie scheme ecologice prin care sa ii sprijine pe fermieri sa faca mai mult decat impun cerintele obligatorii si care sa fie finantate cu o parte din alocarile lor nationale destinate platilor directe.

Un procent de cel putin 30% din fiecare alocare nationala pentru dezvoltarea rurala va fi dedicata masurilor legate de mediu si clima, precizeaza Comisia Europeana.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top